Банкеръ Daily

Пари и пазари

Броят на пивоварните у нас нараства от 16 на 24

Средно 140 са халбите, консумирани на глава от населението в ЕС през 2017 г., споделят от Съюза на пивоварите по повод последния доклад на колегите им от Брюксел за бирения сектор в Европа. Продължава да расте и броят на пивоварните на континента, като през  2017 г. те са 9 450, а сега - в края на 2018 г., вече надхвърлят 10 700, от които близо 6 000 са микропивоварни с годишно производство под 1 000 хектолитра бира. Производството на бира в Европейския съюз се е увеличило с близо 2 млн. хектолитра до 396 млн. хектолитра за 2017 година. Европейската бира се радва на голям интерес в цял свят и много страни членки увеличават износа си. 87 млн. хектолитра от бирата, произвеждана в ЕС, се изнася в 123 държави.  

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните, Витянис Андрюкайтис присъства лично на Общото събрание на Пивоварите на Европа и в речта си  пред присъстващите сподели: „Приветствам ангажимента и старанието на Пивоварите на Европа да предоставят пълния списък със съставките и калорийното съдържание на всички бири. Това ще помогне на хората в ЕС да бъдат по-добре информирани и, надявам се, да правят по-здравословни избори. Прозрачността е една от най-модерните думи в сектора на храните и напитките през последните години – което е ясен сигнал, че тя е важна за потребителите. Ето защо призовавам цялата алкохолна индустрия да последва примера на Пивоварите на Европа и да отговори на очакванията на консуматора".

В България бирата е особено популярна. 31 % от населението на страната смятат, че бирата е подходящо за тях питие, а близо една трета  от всички българи са на мнение, че при умерена консумация пивото може да бъде част от модерния начин на живот. През тази година най-често бира се пие в Монтана и Русе  –  11  пъти месечно.  Средно българинът слага на масата пиво поне 10 пъти месечно през лятото и 8 пъти през зимата. За последните 3 години у нас производството на бира ежегодно надхвърля  5 милиона хектолитра, а броят на пивоварните от 16 нараства на 24.

Facebook logo
Бъдете с нас и във