Банкеръ Daily

Пари и пазари

Брюксел ще емитира първата социална дългова емисия

Зажъднелият за нови инвестиционни инструменти пазар за социално отговорен дълг ще получи интересно предложение през идната седмица. Европейската комисия ще продаде първите си социални облигации, свързани с програмата за подкрепа на регионалната заетост на еврозоната SURE, която трябва да смекчи разрушителните поражения на коронавируса. Подобни оферти позволяват на длъжниците да намаляват разходите си дори в условията на символични лихвените проценти заради глада на инвеститорите за спасителни убежища.  

Този вид социален и щадящ околната среда дълг има едва 2% дял от пазара на еврозоната, но пандемията превърна облигациите в най-бързо растящия ъгъл на социално отговорните финанси. Европа би могла да продава облигации от този клас за по 10 млрд. евро на месец, по сметки на "Комерцбанк", за да достигне общ номинал от 100 млрд. евро през идната година - почти колкото е общия размер на глобалните емисии досега. Според стратезите на "Комерцбанк", "Европейският съюз е напът да стане най-едрият емитент на социално отговорни инструменти на планетата". Общността планира също да продаде и зелен дълг за 225 млрд. евро, което обаче едва ли ще се случи преди 2021-.а 

Параметрите на програмата за покупка на облигации на Европейската централна банка гарантира, че новата социална дългова емисия вече има "значим" купувач, посочват анализаторите на "Комерцбанк". Други инвеститори пък вероятно ще бъдат привлечени от допълнителната премия на офертата над сходните по условия германски облигации с върхов рейтинг "ААА". Доходността на най-сигурните дългови книжа на еврозоната вече е слязла до минималните си нива от март в резултат на подновените атаки на заразата, а лихвените проценти в т. нар. "периферия" - от Ирландия до Гърция - са най-ниски в историята. 

Облигационните продажби на еврозоната вероятно ще намалеят през идната седмица, когато Германия и Белгия ще пуснат дългови книжа за 5.8 млрд. евро. Франция ще плати над 41 млрд. евро за облигации на падеж и купони. Италия, Австрия, Португалия и Белгия също имат дребни плащания по купони на ДЦК.

Във фокуса през идната седмица ще са и решенията на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс глоубъл рейтингс" за кредитните оценки на Италия, Гърция и Великобритания. Основната интрига ще е дали Италия ще запази рейтинга си от две степени над високия риск (junk), който е с едно ниво над оценките на другите две водещи международни агенции "Мудис инвестърс сървис" и "Фитч рейтингс". "Сосиете женерал" прогнозира 30% вероятност за понижение на италианския рейтинг и съветва инвеститорите за предпазлив подход към Ботуша. Банкерите препоръчват да се купува италиански десетгодишен дълг и да се продават сходните по срочност германски книжа едва когато спредът между доходността им достигне 150 базови пункта срещу грубо 130 в момента.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във