Банкеръ Daily

Пари и пазари

Британско рамо за Москва

Старинният английски град Солсбъри, известен със средновековните си улички,  с живописната си катедрала и с автобусните екскурзии до Стоунхендж, попадна в епицентъра на международна интрига след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и на дъщеря му Юлия. И разкри огромните предизвикателства пред управляващите в Лондон, които искат да нанесат сериозен удар върху новоизбрания стар президент на Русия - Владимир Путин. Даже някои го обявиха за вдъхновител  на атаката. Обяснението е просто - общинските служители от градчето в графство Уилтшър имат сериозен принос за  финансирането на Москва чрез вноските си в регионалния пенсионен фонд. Това не е шега - малко повече от  10% от този паричен пул, или около 250 млн. брит. паунда са инвестирани в развиващите се пазари чрез дружество, управлявано от "Инвестек асет мениджмънт, " което пък е  собственик на руски облигации и на акции от руската държавна банка "Сбербанк". Най-голямото   вложение на британските пенсионери с фиксиран доход  чрез  "Инвестек" е в руски облигации със 7.7% лихва и с падеж през март 2033-а, по данни от официалния финансов отчет на фонда за  февруари. "Сбербанк" е сред най-големите инвестиции в акции на "Инвестек" след класираните начело предимно  китайски компании.

Междувременно, точно когато британският премиер Тереза Мей изложи плановете си да накаже Русия за отравянето, инвестиционните фондове се състезаваха да получат пай от двете руски еврооблигационни емисии с общ номинал от 4 млрд. евро, пуснати на пазара в Лондон на 16 март. Според мениджърите на продажбите глобалните инвеститори са демонстрирали завиден апетит и са внесли оферти за 7.5 млрд. евро - почти двойно повече от предложеното  количество книжа.

По данни на руската VTB Capital, която е сред мениджърите на емисията, британски инвеститори са купили почти половината от по-голямата емисия с номинал 2.5 млрд. евро и падеж през 2047-а, а щатски участници са придобили 20% от нея. Американци са купили и 34% от втората оферта с номинал 1.5 млрд. евро и падеж през 2029-а - въпреки обявения от Белия дом нов кръг от санкции срещу Русия на 15 март. Около 5% от новите облигации са продадени на богати руснаци, скътали богатствата си на Острова и изявили желание да върнат част от него у дома чрез  одобрената от Путин програма за амнистия на олигарсите. Руското финансово министерство пък обяви, че благодарение на силното търсене дългът е реализиран с почти четвърт процент по-ниска от предполагаемата доходност от съответно 5.25 и 4.75 процента.

Парични мениджъри от "Абърдийн стандард инвестмънтс", която управлява пари на английски пенсионери, заявиха преди да си купят от руските облигации, че не се притесняват от дипломатическото напрежение, защото "това е обичаен бизнес". А един от мениджърите на дългови книжа на развиващите се пазари от "Инвестек" - Грант Уебстър, коментира, че е неизбежно фондовете да инвестират в Русия заради големината на икономиката й и заради теглото й в базовите пазарни индекси на развиващите се стопанства. Пенсионните фондове пък нямат особен избор, освен "да се дистанцират" от най-сигурните активи, ако искат да постигнат по-висока доходност на поверените им за управление пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във