Банкеръ Daily

Пари и пазари

Британските спецслужби разрешиха участието на "Хуауей" в 5G мрежата

Ръководители на британските служби за сигурност са дали зелена светлина на премиера Борис Джонсън да позволи на китайския технологичен гигант "Хуауей" (Huawei) да участва в разработването на британските 5Джи (5G) мрежи въпреки страховете от шпионаж, съобщава в. "Мейл ъв сънди".

"Уверени сме, че можем да се справим с баланса между националната сигурност и икономическата изгода за Великобритания", е посочил пред изданието високопоставен източник от службите за сигурност.

Очаква се Джонсън да свика съвета за национална сигурност през третата седмица на януари, за да вземе решение дали на компанията може да се повери осигуряването на елементи за модернизацията.

При предварителните обсъждания все пак е препоръчано "Хуауей" да бъде изключена от "съществените" аспекти на британската мрежа.

Според вестника шефовете от службите за сигурност са одобрили плана на концерна да бъде позволено да доставя неключови елементи като антени за високоскоростната мобилна мрежа.

Подобен ход може да изправи Лондон срещу САЩ, които заемат по-твърда позиция срещу Китай, допълва изданието.

Към съвета за национална сигурността обаче по-рано бяха отправени предупреждения, че блокиране на достъпа на "Хуауей" до британската 5Джи мрежа може да остави Обединеното кралство в технологичен "тъмен век".

Сега решението е изцяло политическо, коментира източник от Уайтхол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във