Банкеръ Daily

Пари и пазари

Британските продажби на дребно с най-голям спад от началото на годината

Студеното време в Англия през май предизвика най-големия спад в продажбите на дребно в страната през тази година. Потребителите значително се забавиха със закупуването на летни дрехи в сравнение с периода на засилени покупки през предходни години, посочват данни на Националната статистическа служба на Великобритания.

Прогнозите на експерти са за слабо второ тримесечие на икономиката в страната. Месечният обем на продажбите на дребно отбелязва спад от 0.5%. В сравнение с май 2018 г. продажбите са нараснали с 2.3%, което е най-малкият регистриран годишен ръст от октомври миналата година.

Икономисти констатират, че вторият пореден месечен спад в продажбите на дребно е лош за цялостния растеж през второто тримесечие на икономиката, бореща се с британската криза около Брексит. Официалните данни вече показват, че икономиката на Великобритания рязко се е свила през април. Стабилната инфлация и по-силният ръст на заплатите помогнаха на петата по големина икономика в света в момент, при който много компании намаляваха инвестициите си, заради несигурността, свързана с Брексит.

Националната статистическа служба на Великобритания отбелязва, че не е естествено студеното време да е ударило търсенето на продажби на дрехи и обувки, които са паднали с 4.5% през месец май, достигайки най-големия си спад от юли 2015 година.

"Ние виждаме доста смесена картина в останалата част на сектора, тъй като спадът в продажбите на универсалните магазини продължи през трите месеца до май, без да се наблюдава ръст от септември миналата година", заяви анализаторът на Рийн Мърфи, цитиран от Ройтерс. Отбелязвайки свиването на печалбите на търговците на дребно, продажбите в стойностно изражение са нараснали едва с 2.7% през годината до май, което е най-малкото увеличение през последните три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във