Банкеръ Daily

Пари и пазари

Британските данъкоплатци са акционери в 158 фирми

Британското финансово министерство се е сдобило с дялове в над 150 национални компании, включително в производител на вегетариански храни и в модна верига от киносалони - безпрецедентен завой към гарантиран от държавата капитал. Финансовият министър Риши Сунак - бивш изпълнителен директор на хеджингов фонд и анализатор в "Голдмън Сакс" - одобрява иновативната държавна експанзия като част от въведената през миналата година схема за подкрепа срещу COVID-19. 

158 компании са трансформирали заемите си от гарантирания от държавата Future Fund (FF) в акции, информира Лондон. Това се случва за първи път и разкрива броя на фирмите, реализирали сериозни загуби, които в момента разчитат на британските данъкоплатци като техен акционер. Сред тях са пазарното приложение Cherryz, мобилната услуга за разкрасяване Secret Spa, платформата за билети Dice FM, сайтът за продажба на коли Motorway.co.uk и Snoop - банковото приложение, създадено от бившия шеф на Virgin Money - Джейн-Ан Гадиа.   

Веригата от киносалони Secret Cinema - група, финансирана от дружества за частен капитал и от фамилен офис, която неотдавна нае за директор бившия шеф на "Сони ентъртейнмънт" - Майкъл Линтън - също е използвала държавния FF за набиране на средства по време на пандемията. Инвестиционният фонд включва и производителя на веггетариански храни Pollen + Grace, доставчика на занаятчийски произведения LoveCrafts, футболното приложение Footballnet Digital, фирмата за наемане на луксозни чанти Cocoon Club.

"Направихме нещо, което никой досега не е правил", коментира един от приближените на финансовия министър. Той посочва, че някои от тези компании се справят изключително добре и много неща могат да се научат от тях.  

Други дружества, които ще имат за инвеститори британските данъкоплатци, са от сферата на медицинските и образователните технологии, софтуера, изкуствения интелект и анализа на данни. 

Противопандемичният Future Fund бе създаден през май 2020-а, за да предлага заеми, които да помогнат на трупащи загуби прохождащи компании без достъп до други схеми. В схемата бе включено и условието ползваните кредити да могат да се трансформират във фирмени дялове, ако при следващия кръг от финансиране задълженията не са погасени. От външните инвеститори бе поискано да предложат конкурентни на FF условия.

Почти 1200 фирми са взели заеми на обща стойност 1.1 млрд. брит. паунда, което вероятно ще направи финансовото министерство инвеститор в още стотици дружества. Защото правителството е обявило само имената на компаниите, които са трансформирали дългове във фирмени дялов.                    

По оценка на Британската бизнес банка - държавна институция, която упражнява надзор над FF, фондът е в добри позиции да подкрепя и да печели от развитието на дружествата, които финансира. Сред тях е и Vaccitech, помогнало за създаването на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека", която се регистрира на борсата в Ню Йорк през тази година. Както и Ripple Energy, позволяваща на потребителите да притежават акции от вятърна централа.  

Британската бизнес банка обещава "да управлява акционерните дялове на FF по пазарен, отговорен начин от името и в полза на правителството и данъкоплатците". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във