Банкеръ Daily

Пари и пазари

Британският финансов надзорник разследва подозрителен скок на паунда

Финансовият надзор на Великобритания FCA съобщи на 31 януари, че проучва неочакван скок на британския паунд, който се е случил 15 секунди преди ден по-рано (на 30 януари) "Бенк ъф Инглънд" да огласи решението си за лихвените проценти на Острова. Английската валута "се е изстреляла" от грубо 1.302 щ. долара до 1.309 щ. долара точно преди британските централни банкери да обявят, че със седем гласа "за" и два "против" са решили да оставят без промяна досегашната парична политика. Което е своего рода изненада, защото много анализатори и инвеститори очакваха по-скоро понижение на лихвите. Движението на валутата породи подозрения в дилъри и анализатори, че става въпрос за теч на информация. Търговци твърдят, че в минутата преди официалното съобщение на "Бенк ъф Инглънд" за лихвените проценти е имало и увеличение на обемите изтъргувани британски лири. 

Валутата бе под натиск през цялата седмица преди съвещанието на английските централни банкери. Тя поскъпна с 0.6% на 30 януари и с още 0.2% на следващия ден - до 1.3125 щ. долара за един паунд в 8.05 ч. в Лондон. В следобедната европейска търговия на 31 януари котировките се движеха в близост до 1.31 щ. долара за един паунд. 

"Запознати сме с инцидента и го проверяваме", информира с имейл говорител на надзорника. От "Бенк ъф Инглънд" засега отказват коментар. 

Това е вторият свързан с английската централна банка случай, който предизвиква проверката на FCA, съобщава агенция "Блумбърг". Сегашният й управител - Андрю Бейли, ще замени председателя на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, който освобождава поста през март. 

Официалните съобщения на централната банка са сред най-чувствителните пазарни информации. През тази седмица паричните стратези на "Бенк ъф Инглънд" гласуваха лихвите на 29 януари (в сряда, вместо в обичайния четвъртък). А резултатът от вота бе огласен ден по-късно по обед на банковия уебсайт и от журналисти, допуснати в институцията два часа по-рано без мобилни телефони или достъп до Интернет.  

"Дали има изтичане на информация или не, централната банка със сигурност ще проведе вътрешно разследване, защото нещата наистина изглеждат странни", сподели в "Туитър" Вирай Пател - валутен и макростратег в компанията за пазарни проучвания Arkera. 

"Бенк ъф Инглънд" попадна в деликатно положение миналия месец след като се разбра, че някои дилъри са успели да получат аудио-достъп до банкови пресконференции. Случаят се проверява от английския финансов регулатор, който трябва да прецени дали по този начин търговците не са получили нечестно преимущество пред останалите играчи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във