Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Британците трупат бели пари за черни дни

След кратка дрямка щатската валута поднови възхода си, тласкана от амбицията да приключи годината под 1.04 щ. долара за едно евро и по-близо до 1.03 долара за евро. Това бяха стойностите на 28 декември. Като цяло икономическата и паричната конюнктура подкрепят зелените пари, които са поскъпнали с повече от 8% през четвъртото тримесечие. Това е най-успешното им представяне от септември 2008-а насам, според валутния индекс на агенция "Блумбърг".

Обещанията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп да ореже данъците и да увеличи разходите за инфраструктура със сигурност ще стимулират икономическия растеж и инфлацията. А заявката на Федералния резерв да направи поне три лихвени увеличения през 2017-а - противно на продължаващата прекалено щедра парична политика на Европейската централна банка и на "Бенк ъф Джъпен", е допълнителен стимул за доларовите котировки, които валутните анализатори очакват да се изравнят с цената на еврото.

Въпреки еуфорията не липсват и инвеститори, които "играят" срещу зелените пари. Един от тях е Надир Наейми - шеф на динамичен инвестиционен фонд в "Ей Ем Пи кепитъл инвестърс", човек с две десетилетия опит в областта на инвестициите. Според него доларът няма особено голям потенциал за растеж, а търговците на фючърсни контракти прогнозират не три, а две лихвени повишения в Щатите през идната година. Инвеститорът е започнал да продава американската валута срещу паричните единици на Австралия, Бразилия, Русия и Турция. Руската рубла, бразилският реал и турската лира са го привлекли с високата си реална доходност, възстановяващите се местни икономики и с "много евтината" пазарна оценка. Единственото предвиждане, което Наейми не е преоценил, е, че щатският долар ще надхвърли достигнатите през юни 2015-а 125.86 йени за един долар. Това е доста по-амбициозна прогноза от усредненото очакване на валутните анализатори за 115 йени за един долар в края на 2017-а. 

Отминаващата година бе особено неблагоприятна за всички валути с "паунд" в името си. Египетската му версия бе най-слабо представилата се парична единица на 2016-а - тя загуби почти 59% от пазарната си оценка към щатския долар. Това се случи, след като Кайро предприе драматичната стъпка да пусне египетския паунд да се търгува свободно. Това бе опит да стабилизира националното си стопанство, борещо се с недостига на щатски долари и изправено пред заплахата от социални вълнения.

Британският паунд потъна след референдума през юни, на който британците избраха да се отделят от Европейския съюз. Въпреки неколкократните опити за подем той успя да се възстанови и приключва 2016-а със 17% по-евтин към долара. В късната европейска търговия в следобеда на 28 декември един британски паунд се разменяше срещу 1.222 щ. долара.

Според експерти на банка "Нордеа" британската валута е една от най-подценените измежду паричните единици на страните от Г-10. На противното мнение са колегите им от "Дойче Банк" - те смятат, че реалната цена на английските пари е под 1.20 щ. долара за един паунд. Най-големият "бич" за британската лира е големият дефицит по текущата сметка на Великобритания в размер на 5-5.5 процента от БВП.

Не е за подценяване и "китайският дракон", към който валутата на Острова е особено чувствителна. Валутните резерви на Китай са се стопили със 70 млрд. щ. долара през ноември - най-чувствително от януари насам. И макар Пекин да не разкрива състава на резервите си, третото място на паунда в глобалния им размер е доста солиден дял. Очакваният отлив на капитали заради прогнозирания по-нисък икономически растеж на Англия от 1.15 през идната година също ще натисне надолу английската парична единица.

Британците пък трупат "бели пари за черни дни". Индивидуалните депозити са се увеличили с 4.8% на годишна база през ноември, сочат данни на Асоциацията на британските банкери. Размерът им през първите 11 месеца на 2016-а е нараснал с 32.4 млрд. паунда срещу 19.8 млрд. паунда през същия период на 2015-а.

 

У нас

последната бизнес седмица на междубанковия валутен пазар приключва с ниска активност. Средният дневен валутен оборот за периода от 21 до 27 декември бе в размер на 1327 млн. евро (2596 млн. лева). Делът на сделките в щатски долари достигна до 2.84% от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във