Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Британците се сбогуват с кръглия паунд

Кръглата монета от един паунд отива в историята, след като повече от три десетилетия подрънкваше в джобовете на британците.  Крайният срок, до който ще бъде приемана като редовно платежно средство, е 15 октомври. След което британците ще харчат нейния заместник, оформен като 12-ъгълник.

Новата монета - първата с променен дизайн от 1983-а насам, бе въведена в обращение на 28 март - почти по времето когато британският премиер Тереза Мей подписа писмото за  задействане на  процедурата за излизането на Острова от Европейския съюз. През последните шест месеца кръгли английски лири от по един паунд за общо 1.2 млрд. паунда са предадени от притежателите им, съобщава Андрю Джоунс - секретар в министерството на финансите и член на парламента. Те тежат почти колкото 3500 слона или като 900 двуетажни автобуса. 

Кралският монетен двор планира да произведе повече от 1.5 млрд. монети със скорост 2000 бройки в минута, или по 3 млн. на ден.

Преди две години експертите са изчислили, че 2.6% от всички монети с номинал по една английска лира са фалшиви, което се равнява на близо 33 млн. паунда. Затова пък новата 12-ъгълна пара ще е най-сигурната в света със своите  редуващи се набраздени страни, с оцветения в злато външен кръг от никел и месинг и сребърен, покрит с никелова сплав вътрешен кръг. Тя има и подобен на холограма образ с формата на символа на паунда и номер 1, видими от различни ъгли, както и микроскопичен надпис във вътрешността на рамката и скрити защитни знаци. 

След 15 октомври старите монети ще могат да се обменят в банките или да се даряват за благотворителност. Засега единствено търговската верига на дребно Poundland е обявила, че ще продължи да ги приема в своите 850 магазина във Великобритания до 31 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във