Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Brexit притисна цените на дълговете

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Международните пазари на държавен дълг посрещнаха лунната Нова година с добри печалби за инвеститорите. Водени от покачващата се глобална несигурност, както и от резките промени в предвижданията на ЕЦБ за ръста в еврозоната, пазарните участници се обърнаха към сигурността, която им предлагат  държавните ценни книжа (ДЦК).

През седмицата може би най-интересното се случваше на терена на Европейския валутен съюз. След като в четвъртък (7 февруари)  Европейската централна банка (ЕЦБ) промени  негативно прогнозите си за ръста на отделните страни в еврозоната, на глобалните финансови пазари не им остана нищо друго, освен да пренасочат средства към държавните дългове. Мрачните прогнози показаха ръст на италианската икономика от едва 0.2 на сто за 2019 г. (сравнен с 1.2 на сто предвидени през ноември миналата година). Другият "сериозен губещ" бе Германия, която също се очаква да страда от анемичен растеж през тази година. На този фон доходността по десетгодишните немски дългови книжа се понижи с 3.7 базисни точки - до 0.127 на сто през изминалата седмица. Промяната при сходните по матуритет френски държавни ценни книжа се равняваше на минус 2 базисни точки  - до 0.551 процента.

Характерно за движенията от последните пет търговски сесии бе бягството на инвеститорите от риска. Показателни  за това бяха ръстовете на доходността в периферията на еврозоната. Въпреки намалените очаквания за растежа си  Италия успя да пласира 30-годишни държавни ценни книжа, възползвайки се от търсенето на пазарите, при внушителния коефициент на покритие на синдикираното предлагане от почти осем пъти. Независимо от това някои анализатори предупреждават, че когато се коригира с волатилността, премията в доходността на италианските държавни ценни книжа става по-неприемлива в сравнение с тази на португалските и дори на гръцките. В ключовия десетгодишен матуритет видяхме ръст на доходността по италианските облигации от цели 17.5 базисни точки до 2.92 процента. По-стабилната в икономическо отношение Испания също видя повишение в доходността по десетгодишните дългови книжа, което се равняваше на 2.5 базисни точки до 1.245  процента.

Във Великобритания Брексит е темата, която определя изцяло посоката на  пазарния интерес. През седмицата очакванията на икономистите бяха съсредоточени към  гуверньора на Бенк ъф Ингланд - Марк Карни,  който се предполагаше, че ще признае рисковете от рецесия, свързани с хаотичните процеси по Брексит. Джилтвете получиха пазарна подкрепа, като десетгодишните британски държавни ценни книжа претърпяха  спад на доходността от 5.9 базисни точки до 1.187 процента.

В САЩ притесненията от ново "затваряне" на правителството след краткосрочното примирие между Белия дом и Капитолия нарастват. Речта на президента Доналд Тръмп пред Конгреса в сряда (6 февруари) направи малко, за да успокои инвеститорите, които заложиха на трежъритата. Доходността по десетгодишните американските книжа се понижи с 1.3 базисни точки до 2.672 на сто за последните пет търговски дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във