Банкеръ Daily

Пари и пазари

Брексит без сделка ще предизвика недостиг на лекарства на Острова, но и в Европа

С оглед наближаването на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври здравни специалисти предупреждават, че недостигът на някои лекарства може да се влоши в Европа в случай на Брексит без сделка.

През миналата седмица Британската федерация по храните и напитките предупреди, че страната ще изпита недостиг на пресни храни, ако има неконтролиран Брексит без сделка. Фармацевтичните компании също изразиха подобни притеснения, като някои от тях резервираха въздушен товарен капацитет за доставките, ако това е необходимо, съобщава БНР.

Негативното въздействие върху медицинските доставки обаче ще се усети и извън Великобритания.

Агенция Ройтерс цитира доклад на британския парламент, според който всеки месец около 45 милиона опаковки с лекарства се изпращат от Великобритания до останалата част на единния блок, като тази търговия през 2016-а година беше на стойност от близо 12 милиарда паунда.

Експертите твърдят, че някои прекъсвания на доставките ще бъдат неизбежни, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение. Британският премиер Борис Джонсън заяви нееднократно след поемането на поста, че ще изведе страната си от ЕС на 31-ви октомври без сделка, ако съюзът откаже да договори ново споразумение по отношение на предстоящия развод.

До тогава може би няма да е необходимо регулаторно одобрение за някои лекарства, за да продължава тяхната доставка от Великобритания в ЕС. Всяка година около 1 милиард опаковки с лекарства отиват в едната или другата посока (между ЕС и Великобритания), показват данни на фармацевтичната индустрия.

Засиленият митнически контрол на пристанищата и по другите граници между Великобритания и ЕС (при евентуален Брексит без сделка) обаче може да доведе до прекъсване на доставките на лекарства и на химическите съединения, необходими за тяхното производство, казват регулаторни и представители на индустрията.

"Въпреки интензивната подготовка от страна на индустрията за всеки един сценарий, Брексит без сделка рискува да прекъсне доставките на лекарства в целия ЕС", посочи за Ройтерс Анди Паури-Смит, официален представител на Европейската федерация на фармацевтичната индустрия.

Регулаторът на ЕС за лекарствата, Европейската агенция по лекарствата (EMA), заяви, че блокът е добре подготвен за Брексит и е финализирала разрешения за почти всичките 400 лекарства, които се намират под нейния надзор, и които изискват по-нататъшни споразумения поради предстоящото напускане на Великобритания.

Остава нерешена оторизацията за три вида лекарства, които се нуждаят от лицензи за целия ЕС, заяви за Ройтерс неназован служител от EMA. Други основни лекарства също могат да бъдат блокирани поради проблеми с надзора заради Брекзит, показват данните на Европейската агенция по лекарствата.

Агенцията EMA е единственият орган, който може да разреши продажбите на нови лекарства в 28-те страни-членки на ЕС за лечение на най-често срещаните и сериозни заболявания, включително рак, диабет и грип.

Много други лекарства, разрешени на национално ниво, също биха могли да бъдат изложени на риск. Близо 6000 от тези лекарства трябва да преминат през нов лицензионен процес след Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във