Банкеръ Daily

Пари и пазари

Братът на Илон Мъск - Кимбъл - е продал акции на "Тесла" за 25.6 млн. долара

Кимбъл Мъск

Кимбъл Мъск - по-младият брат на Илон Мъск - е продал акции на "Тесла" за 25.6 млн. щ. долара, става ясно от декларацията, внесена в щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси. 

Четиридесет и осемгодишният мъж, който е член на борда на производителя на електрически автомобили, се е разделил с 30 хил. фирмени акции при средна цена от 852.12 щ. долара всяка. Сделката е била осъществена на 9 февруари, а ден по-късно котировките на книжата на "Тесла" са загубили 5.3% от пазарната си оценка и са приключили търговията си по 804.82 долара парчето. Акциите на компанията поскъпнаха с впечатляващите 743% през 2020-а и с нови 14% през тази година.  

Може би е чиста случайност, че Кимбъл е осъществил транзакцията ден след новината, че "Тесла" е инвестирала 1.5 млрд. долара в Bitcoin и възнамерява да включи виртуалната валута сред допустимите средства за плащания на продукцията си. Продажбата редуцира с около 5% вложението на по-младия Мъск в акции на "Тесла" - до 599,740 броя.

По данни, събрани от агенция "Блумбърг", служители на производителя на електрически автомобили притежават 19.6% дял от компаният. Междувременно, членът на борда на "Тесла" - Антонио Гарсия, е продал в началото на февруари 150,747 фирмени акции, в резултат на което директното му участие във фирмения капитал е слязло до 2,545 броя. Гарсия обаче е заменил продадените книжа с около 150 хил. броя "кол-опции" (които дават право за покупка на съответния актив на определена цена на или преди датата на контракта) с падежи през юни 2022-а и 2025 и при цени, "задействащи" покупките, съответно от 52.38 и 68.56 долара на акция. Отделно, Гарсия притежава и 1.3 млн. фирмени книжа на "Тесла" индиректно чрез фонда AJG Growth Fund.  

Акциите на "Тесла" се котираха по 798.94 щ. долара всяка в 19.32 ч. българско време на 12 февруари.  

Кимбъл Мъск е главен изпълнителен директор и съосновател на фамилията от ресторанти The Kitchen restaurant Group. Гарсия е основател и шеф на инвестиционната фирма Valor Equity Partners. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във