Банкеръ Daily

Пари и пазари

Борсово търгуваните фондове на "Експат" впечатлиха инвеститорите в Берлин

Николай Василев удари камбанката за борсовия дебют на БФБ на борсово търгувания фонд, който следва представянето на индекса SOFIX.

"Експат асет мениджмънт" получи две отличия за своите борсово търгувани фондове на международната конференция за инвестиционни решения FUND & ETF DAYS Europe 2019 в Берлин, съобщиха от дружеството.

Първата награда е за иновативни нови продукти - за ETF-ите на "Експат", даващи експозиция към отделни развиващи се пазари от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Второто отличие е специална награда за създаването на семейство от борсово търгувани фондове, покриващи 11 пазара на акции от ЦИЕ, вкл. за пръв път България, Сърбия, Македония, Словения, Хърватия, Словакия и други държави от региона.

Конференцията FUND & ETF DAYS Europe 2019 се организира от XENIX - компания с дългогодишна история в анализирането на индексни фондове, портфейли на ETF-и и ETF рейтинги за качество. Годишните награди XENIX отличават иновативните и висококачествени индексни и борсово търгувани фондове, които позволяват на инвеститорите да инвестират навсякъде, прозрачно и на по-ниски от средните разходи.

Двудневното събитие в немската столица събира на едно място професионалната публика от инвестиционната общност и включва над 30 лекции, презентации и дискусии за фондове в различните класове активи - акции, облигации, индекси, паричен пазар, криптовалути и други.

Сред панелистити е и Николай Василев, изпълнителен директор на "Експат асет мениджмънт".

Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата на инвеститорите в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните взаимни фондове са регистрирани на борса и акциите им се търгуват свободно на нея.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса SOFIX - основният измерител на българската борса, който се състои от 15-те най-ликвидни компании на БФБ-София. Доходността на фонда следва тази на индекса – т.е. ако българският пазар поскъпне, дяловете на фонда биха увеличили пропорционално пазарната си стойност.

Фондът е пасивно управлявана колективна инвестиционна схема от отворен тип за следене на индекса SOFIX чрез метода на пълно физическо репликиране. Фондът не разпределя дивидент, а печалбата се реинвестира, като това увеличава нетната стойност на активите в полза на инвеститорите.

Фондът се търгува на Българска фондова борса, на London Stock Exchange и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Нетната стойност на активите на колективната инвестиционна схема към днешна дата е 25 890 496 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във