Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОРСОВИТЕ УРАГАНИ СА КЪМ СВОЯ КРАЙ

Сезонът на борсовите урагани е към своя край. С изтичането на октомври ще стане ясно дали метеоролозите са били прави в очакванията си за нова, стопляща сърцето вълна от свежи въздушни потоци, идващи от запад-северозапад. Ефектът от поредицата циклони и антициклони в икономиката през последното тримесечие най-накрая ще бъде публично огласен и всички се надяваме поне за по-дълго циганско лято, което да запази доброто настроение до коледните и новогодишните празници.
Началото на борсовата седмица не се отличаваше особено от предишните - скучно и изнервящо чакане отнякъде да изскочи вълшебникът с купчини пари в ръкавите. Е, да ама не... Той се появи чак в четвъртък... За да си отиде още на следващия ден, поне що се отнася до Доверие Обединен Холдинг АД. След обявените добри неконсолидирани резултати акциите на бившия приватизационен фонд поскъпнаха значително до 5.39 лв. за акция при солиден обем изгъргувани книжа. Неприятностите за акционерите обаче се появиха по-късно. През деня стана ясно, че холдингът се е разделил с мажоритарното си участие в едно от двете си основни дъщерни дружества - Доверие Капитал АД. Последното е държател на контролните пакети от акции в четири дружества и новината за продажбата на дялове трудно може да се нарече незначителна. Ранната петъчна търговия показа най-точно какво мислят инвеститорите - акциите на Доверие Обединен Холдинг бяха буквално отвяни от масовите разпродажби, смъквайки цената им до под 4.70 лв. за бройка. По този начин холдингът загуби над 10% от пазарната си капитализация и като че ли нищо не можеше да го спаси от разгневената тълпа недоволни акционери. Сега спокойно можем да прибавим представката Не пред името на компанията. Лошо наистина, когато дори дружества със добра репутация се опитват да шмекеруват зад гърба на инвеститорите! Жалко не само за този холдинг, но и за целия пазар - една добра компания по-малко.
Останалите холдингови дружества, въпреки силното си представяне в четвъртък (20 октомври), също бяха засегнати от всеобщото недоволство. Акциите им не поевтиняха, но и не продължиха нагоре. След достигнатия връх от 3.78 лв. за бройка в предпоследния ден от седмицата в петък сутринта книжата на Индустриален холдинг България се разменяха около 3.63-3.65 лв. за една. Подобно бетониране на позиции имаше и при останалите отличници от предния ден като Синергон холдинг (6.60-6.65 лв.), Албена инвест холдинг (14.60 лв.), Стара планина холд (15.80-15.85 лв.).
Сините чипове като цяло останаха под натиска на прибирането на печалби. Акциите на Албена слязоха до нивото от 86 лв., което се оказа доста сериозно подкрепено, и сделки под него се сключваха по-скоро случайно и с малки обеми. Все пак и тук имаше раздвижване в четвъртък, след появата на по-голямо търсене, довело цената за кратко до 88.45 лв. за акция. Другите туристически дружества не се отличиха с нищо особено и запазиха нивата си от предишната седмица.
Тютюневите компании обаче не могат да се похвалят с подобно постижение. Техните цени продължиха да отразяват негативите от високия акциз догодина и цената на цигарените фабрики запази низходящия си тренд. От спорното решение на правителството отново страдаха книжата на Пловдив БТ (10.50-11.00 лв.), Благоевград БТ (90 лв.), Булгартабак холдинг (29 лв.), Слънце - Стара Загора БТ (5 лева).
Спекулативните звезди на БФБ-София се държаха учудващо спокойно през седмицата. Не че са единствените компании с такъв етикет на пазара, но Полимери, Химко и Кремиковци наистина са от най-търгуваните дружества, за чието бъдещо представяне спокойно може да се прогнозира с помощта на хороскопи, небесни карти, слънчеви изригвания и други нетрадиционни средства. Известно раздвижване имаше около книжата на Кремиковци, но то по-скоро обърка инвеститорите, тъй като не изглеждаше логично някой да похарчи за един ден над 1.6 млн. лв. за такива акции, при положение че няма вътрешна информация. А такава едва ли е имало, съдейки по новините около компанията в същия този ден четвъртък, а именно, че Кремиковци не е собственик на ламаринените лъвове в Сърбия и Косово и решението на КЗК да не допуска държавни гаранции по заем на дружеството. Интересно. Дано и за КФН представлява интерес горната информация. А и онази по-горе, която е на път да прати Доверие Обединен Холдинг в групата на асансьорите.
Колкото до индексите на БФБ - СОФИКС и BG-40, какво можеше да се очаква от тях! След като инвеститорите не знаеха какво да правят дни преди излизането на финансовите отчети, а в същото време информационните канали преливаха от новини (предимно лоши, както стана ясно), за двата индекса на борсовия пазар не може да се каже нищо обнадеждаващо. Поне засега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във