Банкеръ Daily

Пари и пазари

Борсовите трусове заличиха 1.3 трлн. долара от Уолстрийт

Ден след като на 4 май отпразнуваха новината, че Федералният резерв няма да прави каквито и да било драстични лихвни движения, инвеститорите се събудиха с различни нагласи и решиха, че американската централна банка все пак ще поведе сериозна битка с високата инфлация в условията на очертаваща се заплаха от рецесия. И започнаха да продават масово акции, облигации и криптовалути. В резултат, широкият щатски борсов индекс S&P 500 падна с 3.6% на 5 май и заличи около 1.3 трлн. щ. долара от пазарната си оценка. Технологичният NASDAQ Composite се обезцени с 5% - най-много от септември 2020-а, а елитният DJIA - с 3.12 процента. И трите водещи американски индекси приключиха търговските си сесии на 5 май с годишни загуби, както следва: S&P 500 - от 1.3%, DJIA - от 4.49%, NASDAQ - от цели 9.65 процента.

Най-големи щети понесоха спекулативните ниши, като индексът на фирмените книжа на скъпите софтуерни компании потъна с над 10% - най-дълбоко от средата на март 2020-а. Търгувани на борсите фондове, следящи акциите на новорегистрираните публични фирми, загубиха 7.6%, а непечелившите технологични дружества олекнаха с почти 11 процента. С подобен процент се обезцени и най-голямата и активно търгувана виртуална валута Bitcoin, чиято котировка слезе до малко над 36 хил. щ. долара.

Държавните облигации също станаха обект на масови разпродажби след временното успокоени, че американските централни банкери няма да качват лихвите с 0.75 процента. Това повиши ударно доходността им: базовите щатски десетгодишни дългови книжа приключиха търговията си на 5 май с котировка 3.06% - с 13 базови пункта над нивото от 2.93% след края на съвещанието на паричните стратези на Федералния резерв ден по-рано. Аналогичните по срочност германски облигации увеличиха годишната си възвръщаемост до 1.06% и разшириха диференциала спрямо десетгодишния италиански дълг до 2% от 1.9% два дни по-рано. Да припомним, че това съотношение е признато като мярка за политическите и икономически рискове в еврозоната. 

Пазарният обрат изненада доста търговци и показва, че страхът и несигурността са все още преобладаващи фактори. И единственото нещо, което би довело до стабилна промяна, е инфлационен натиск, който не изглежда чак толкова настъпателен.  

По оценка на пазарни анализатори, обещанието на шефа на Федералния резерв - Джеръм Пауъл, че няма да прави лихвени увеличения от по 75 базови пункта, е внесло известно успокоение. Но възходящият лихвен цикъл ще продължи доста по-агресивно отколкото при миналите кризи, така че е трудно да се купуват активи при възходящ пазапен тренд. Защото финансовите условия занапред ще се затягат и рискът от рецесия ще нараства.  

Ранди Фредерик - заместник директор на звеното за търговия и финансови производни на "Чарлз Шуоб" - пък е доста по-краен. Според него хората са очаквали пазарна капитулация и точно това се случва в момента. И вероятно 5 май е първият ден, който би могъл да се опише като "ден на капитулацията". Според Фредерик тези събития ще направят пазара по-добър, защото търговците ще започнат да търсят качество. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във