Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОРСОВИТЕ ОБОРОТИ СЧУПИХА ВСИЧКИ РЕКОРДИ

Изненадващо за мнозина, цените на акциите на ликвидните дружества, търгувани на фондовата борса, продължиха да се покачват втора седмица поред. Котировките на някои от тях достигнаха дори шестмесечните си максимуми. Оборотите пък скочиха до невижданото равнище от почти 1 млн. лв. дневно. Причиниха ги големи поръчки, които е направила английска инвестиционна банка. Според борсовите слухове купувачът на пакет от Булгартабак холдинг е Лазард. Брокери обаче твърдят, че англичаните вече почти са изпълнили поръчката си и нищо чудно цените на акциите на тютюневия холдинг да потънат след оттеглянето на Лазард от сцената.


През тази седмица, наред с традиционно търгуваните компании, сделки се сключваха и с емисии, за които инвеститорите дълго време не бяха се сещали. Такива например са книжата на девненския торов завод Агрополихим. През седмицата се появи и търсене на акциите на друг комбинат от бранша - димитровградския Неохим. Това раздвижване се дължи на добрите финансови резултати на дружествата, постигнати благодарение на високите цени на изкуствените торове на международните пазари. През седмицата стана ясно, че печалбата на Неохим за първите девет месеца на годината е цели 4 млн. лв. (1.4 лв. на акция).


Играчите на пазара са на мнение, че именно добрият финансов резултат на Лукойл Нефтохим за първото полугодие (20.73 млн. лв.), както и повишените приходи на рафинерията от продажби са възбудили интерес към книжата на компанията. Купувач на голямата част изтъргувани през седмицата книжа - над 120 хил., е клиент на инвестиционния посредник Нефтохим инвест финанс. Сделките се сключваха за около 10 лв. за акция. Специалистите очакват, че и през следващия период цените на тези книжа няма да се различават много. Налице е баланс между анонсите за покупка и продажба на акциите на рафинерията.


Брокерите обаче прогнозират, че предстои рязко повишение на котировките на завода за калцинирана сода Солвей-Соди. През последната седмица те поскъпнаха едва със 7 процента. Това е доста по-ниско от ръста в котировките на някои от другите емисии. Засега експертите се въздържаха от съвети към инвеститорите да залягат на акциите на Солвей Соди заради загубите, които предприятието реализира втора поредна година. Вече прави впечатление обаче разширената инвестиционна програма на дружеството. През лятото Солвей-Соди закупи мажоритарните пакети от ТЕЦ-Девня, Геосол - Провадия, и от кариерата за варовик в с. Чернево. От друга страна, още от старта на търговията на фондовата борса котировките на завода следват плътно тези на бургаската рафинерия. Така че никой няма да се изненада, ако до края на октомври цените на една книга от Солвей-Соди достигнат двуцифрено число.


В сряда бяха сключени малко странни сделки с акции на Балканфарма-Троян - по 46 лв. за книга. Всички участници на пазара са убедени, че тази цена е доста далеч от реалната. Според специалисти стойността на една акция от фармацевтичния завод е не повече от 5-6 лева.


Книжата на курорта Албена продължават да стоят най-стабилно на пазара. Цената им дори се повиши с 3 процента. Мениджърите на дружеството обявиха амбициозна инвестиционна програма, която включва покупката на все още държавния международен център в Приморско. Затова и повечето брокери смятат, че вложенията в книжа на дружеството са доста перспективни. Подобна е и ситуацията при другите два големи черноморски курорта Златни пясъци и Слънчев бряг. Положително влияние на техните котировки ще окаже и очакването да се отложи въвеждането на данък добавена стойност върху услугите, предлагани от туроператорите на чуждестранни граждани.


Повишеният интерес към акциите на повечето компании обаче се отрази негативно върху цените на бившите приватизационни фондове. Особено драстично спаднаха котировките на Доверие обединен холдинг и Холдинг Света София. Някои експерти са на мнение, че тъкмо сега е моментът да се купуват такива книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във