Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсовите мечти стават реалност

Д-р Александър Апостолов*

Портфолио мениджър

Юг Маркет Фонд Мениджмънт

 

Wall Street остана раздвоен между сагата на търговския фронт и отчетите на компаниите. Индексите зад Океана се оцветиха в червено в сряда, след решението на Фед да запази  лихвените нива и на фона на  притесненията около търговските отношения между  САЩ и  Китай и на силния отчет на Apple, който значително подкрепи технологичния сектор. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се понижи с 81.3 пункта, широкият показател S&P 500 се понижи с 0.1%, а  индустриалният сектор отчете спад с над 1 на сто. Технологичният измерител Nasdaq нарасна с 0.46%, най-вече благодарение на производителя на iPhone, чиито акции поскъпнаха. Доброто представяне на акциите на Apple даде така необходимия тласък на технологичния сектор след разочароващите данни за второто тримесечие на Facebook и Twitter.

Темата за "търговията" се върна отново в полезрението на пазарите след новината, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да наложи нови 25-процентни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, променяйки първоначалния план за мита от 10%,  опитвайки  да окаже натиск върху Пекин с цел да извлече  отстъпки. Малко по-рано пък се твърдеше, че двете най-големи икономики в света - на САЩ и на Китай, се опитват да "рестартират" преговорите, за да избегнат евентуална ескалация на търговския спор. Очевидно темата  ще продължи да се появява от време на време и да влияе върху  поведението на пазарите. Само преди седмица, когато напрежението между САЩ и Европа намаля, новините бяха съвсем различни.

На българска територия се забелязва умерено забавяне на борсовия спад, който се оформи още в началото на годината. През юли SOFIX - основният индекс на БФБ, забави видимо понижението си. След като през юни измерителят на "сините чипове" отчете спад от 0.36%, през седмия месец на годината той отново  се понижи, но по-слабо - с 0.04 на сто до 634.03 пункта. От включените в него 15 най-ликвидни компании  емисиите на шест от тях завършват юли на печалба, останалите осем са губещи и една емисия е с нулева промяна. Три от четирите индекса на борсата са се понижили (SOFIX, BGBX 40 и BGREIT), а само BG TR30 регистрира минимален ръст.

Оптимизъм лъха от новината, че търговията с акциите на производителя на пилешко месо и продукти от тях "Градус" АД започва в понеделник (6 август). Индикативната референтна цена за първата търговска сесия е 1.8000 лв. за един брой. Емисията на старозагорската компания е с борсов код GR6. Размерът на емисията е 243 608 710 лв., разпределен в същия брой акции с номинална стойност от 1 лев всяка. Книжата са обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми. Припомняме, че производителят на пилешко месо набра над 80 млн. лв. с IPO на 18 и 19 юни тази година, като акционерите в дружеството реализираха същата сума чрез продажба на съществуващи акции.

 

*Авторът е финансист, защитил е докторска степен (PhD Финанси, Инвестиции и Капиталови пазари) към Института за Икономически Изследвания на БАН, както и MBA към Lund University. Лицензиран инвестиционен консултант и брокер на ценни книжа. Представеният от него анализ е единствено със информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както автора, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във