Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОРСОВИЯТ КОМПАС НА СОЛВЕЙ-СОДИ СЕ ПОВРЕДИ

По традиция и тази седмица борсовите играчи споменаваха само едно дружество - бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим. Този път драмата с нейните книжа се разигра в сряда. Тогава НЕФТИНВЕСТБАНК започна да изкупува предложените за продажба книжа на комбината за собствена сметка. Така цените им хвръкнаха до 4.70 лв. за акция. На следващия ден пък брокер на софийския клон на ИНГБанк прехвърли на блоковия сегмент 55 хиляди от тези книги по 4 лв. едната. Но бургаските играчи се опасяват, че временното им покачване може да спре още следващата седмица. Един от тях сподели пред в. БАНКЕРЪ, че напоследък са издадени над 250 хил. акции по линия на реституцията и двеста хиляди от тях е получил само един бивш собственик на земя на територията на ЛУКойл Нефтохим и той вече ги предлага на местните брокери. Това количество едва ли ще бъде изкупено лесно, ако се предложи изцяло на борсата.
Не са малко обаче и оптимистите, които смятат, че книжата на рафинерията имат добро бъдеще. Според тях фактът, че клиент на Първа финансова брокерска къща неотдавна изсипа на борсата 30 хил. акции на ЛУКойл Нефтохим и това не предизвика чувствителна промяна на котировките по позицията, показва, че българските инвеститори вече са достатъчно силни, за да устоят на интервенции от страна на изнервени продавачи. Освен това финансовите резултати на бургаския комбинат са достатъчно добри, за да се поддържат цените на акциите му, по-високи от сегашните.
За кратко иззад кулисите излязоха и акциите на фармацевтичното дружество Софарма. В понеделник бе реализирана сделка с тях при единична цена до 1 лев. Тя е два пъти по-малка, отколкото преди седмица. Засега обаче е много трудно да се изчисли каква е реалната стойност на книжата на софийската фармация. Защото те не се търсят. Явно схемата, която бе приложена при увеличението на капитала на дружеството през януари-февруари, е отблъснала трайно инвеститорите и повечето от тях не искат и да чуят за това дружество. По тази причина и държавата не може да продаде пакета си от 153 875 акции, които се предлагат на пазара от десет дни. В петък Булброкърс - посредник по приватизацията на пакета, равняващ се на 2.56% от всички книжа на Софарма, свали цената от 2.50 на 2 лева. Но и в този случай не се появи купувач. Специалисти смятат, че конюнктурата се запази такава поне до началото на септември, когато изтича крайният срок за продажбата на книжата.
За първи път от години насам нямаше нито една борсова сделка с акциите на Албена. Играчите изчакват решенията на общото събрание на туристическото дружество, което е обявено за 23 юни. Очаква се да се създадат високи дивиденти в рамките на 2-3 лв. за книга и това настройва оптимистично участниците на пазара. Но всичко ще се реши другата събота.
Сделки нямаше и с акциите на друга компания, която доскоро минаваше за блу-чип: Солвей-Соди. Това едва ли е разочаровало много брокерите. Девненският завод за производство на калцинирана сода на практика загуби доверието на всички инвеститори още преди няколко месеца. Това със сигурност не трогна шефовете на дружеството, защото те не разчитат на финансиране от капиталовия ни пазар.
Нестандартна бе и ситуацията около тютюневите компании. Сделки имаше с книжа на заводите в София, Дупница и Пловдив. За сметка на това Благоевград-БТ и Булгартабак холдинг за пореден път не попаднаха в борсовите бюлетини. Общите събрания на предприятията от този бранш най-после бяха насрочени за втората половина на юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във