Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсовата рулетка не остави недоволни

Кирил Иванов,

Инвестиционен консултант

 

След отчетливото покачване на индексите в началото на месеца през изминалата седмица отново се наблюдаваше консолидация в относително тесни рамки около постигнатите по-рано нива. Хладнокръвието на инвеститорите личеше ясно дори и с невъоръжено око, при това не само на наша територия, но и на основните международни капиталови пазари. Нито зачестилите заплахи от военни действия, нито сравнително слабите икономически данни можеха да сломят "бичия дух" на купувачите, които противодействаха, при това доста стабилно на разпродажбите, осигурявайки солидна подкрепа на индексите. Въпреки относителната, поне наглед, стабилност на капиталовите пазари тържищата за дългови книжа демонстрираха съвсем друга картинка, от което проличава, че все пак покачване на нивата на стрес сред инвеститорите е реален ефект.

На "БФБ-София" изтъргуваните обеми в следпразничата седмица, меко казано, не впечатлиха с особени размери. Типичен пример в подкрепа на последното твърдение бяха книжата на иначе доста ликвидния член на SOFIX - Централна кооперативна банка (ЦКБ). Акциите на приближения до "Химимпорт" АД "трезор" успяха да доближат нивото от 1.60 лв. за дял.  Същевременно при "колежката" - Първа инвестиционна банка (ПИБ), обемите бяха на относително високо ниво, но ценовите равнища не регистрираха осезаема промяна.

При "М+С Хидравлик" инвеститорската активност също не бе особено интензивна, но котировките се отдалечиха възходящо - от нивото 8 лв. за дял и достигната до 8.20 лв., което даде седмичен ръст по позицията от 2.5 процента. Подобен "следпразничен феномен" - но с червена окраска, регистрираха акциите на "Монбат". Монтанският производител на стартови батерии "успя" при ниска активност да намали капитализацията си с около 2% до 10.80 лв. за дял.

В тази нелека задача - "едно рамо на мечките", удари и "Химимпорт", чиито книжа се разменяха стабилно, но твърдо под нивото от 1.60 лв. за брой. И тук търговията не бе особено ентусиазирана.

На този фон най-старият, тесен и представителен български индекс "гравитираше" в подножието на нивото от 660 пункта. В преследване на своята експанзивна стратегия "Софарма" изкупи 51% от капитала на молдовския дистрибутор на лекарствени продукти RAP Pharma International. Новопридобитата компания притежава общо десет аптеки, а оборотът й за 2016 г. нараства с близо 40% до над 3 млн. евро. Акционерите на "Софарма" не реагираха с бурен ентусиазъм на новината, което не е и голяма изненада с оглед на мащаба й. Като следствие от това по позицията наблюдавахме консолидация на нивата непосредствено над 4 лв. за една акция.

Данни към края на март традиционно изнесе "Адванс Терафонд" АДСИЦ. През месеца дружеството за инвестиции в недвижими имоти е закупило 670 дка земеделски земи при средна цена 865 лв. и са договорени за продажба 613 дка при средна цена 1 450 лв. на разсрочено плащане. Тук имаше относително активна размяна на акции, но въпреки това цената стоеше като залепена за нивото от 2.14 лв. за един дял.

След като по-рано стана ясно, че "Евроинс иншурънс груп" АД обявява търгово предложение за изкупуване на акциите от миноритарните акционери в ЗАД "Евроинс", както и последващо отписване от регистъра на "БФБ-София", вече имаме и предложена търгова цена от 1.266 лв. за една акция. На тази база едва ли е особена изненада фактът, че размяната на книжа на застрахователя беше фиксирана на 1.25 лв. за брой.

Възходящото движение на акциите на "Алтерко" продължи до 2.20 лв. за дял, окриляно от позитивни фундаментални новини. "Алтерко Роботикс" сключи първи договор със западноевропейски телеком за доставката на часовниците MyKi. Българската технологична компания и най-големият австрийски мобилен оператор А1 не само подписаха споразумение, но детският GPS/GSM часовник вече се намира в цялата дистрибуторска мрежа на новия партньор. Дружеството информира още, че следващия месец планира да пусне нов продукт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във