Банкеръ Daily

Пари и пазари

Борсовата камбана удари и за акциите на „Дронамикс Кепитъл“

Свилен Рангелов, Маню Моравенов и Константин Рангелов в първия ден на търговията.

Търговията с акции на „Дронамикс Кепитъл“ на пазар beam на „Българска фондова борса“ започва след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което компанията набра 5 867 489 лева при почти 4.5 пъти презаписване на емисията. Емисионната стойност на една ценна книга бе 1.10 лева.
„Приветстваме „Дронамикс Кепитъл“, които са на прага на пробив в световния въздушен превоз на товари и то след 70-годишна пауза на самолетостроенето в България. Това е исторически момент не само за пазара за растеж beam, но и за всички ни, които вярваме, че граници за мечтите и иновациите няма“, каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на „БФБ-София“.
Размерът на емисията на „Дронамикс Кепитъл“ е 5 334 081 лева, разпределен в същия брой акции, като всяка една от тях е с номинална стойност 1 лев. Книжата на компанията се търгуват на beam под борсов код DRON.
„Дронамикс Кепитъл“ планира да инвестира акумулираните средства в компанията майка Dronamics Global Limited и да подпомогне реализацията на първите търговски полети през 2022 година.
Едноличен собственик на капитала на „Дронамикс Кепитъл“ е „Дронамикс глобал лимитед“. Компанията е основана oт бpaтята Cвилeн и Koнcтaнтин Paнгeлoви пpeз 2014 година. Тя разработва дрона Black Swan - нов тип товарен самолет, който е малък, безпилотен и изключително икономичен. Той може да транспортира 350 кг над 2500 км на цена и то на двойно по-ниска цена от другите самолети. Дронът ще може да достига и до труднодостъпни места.

Това бе #6 успешно IPO на пазара beam на БФБ за тази година. Преди него това направиха "Биодит", "Импулс I", "Син Карс Индъстри", "Инфинити капитал" и "Смарт Органик".

Пазарът BEAM дава възможност за първично публично предлагане на „Българска фондова борса“ на малки и средни фирми и на статиращи компании и достъп до финансиране от капиталовия пазар. Те могат да направят това с проспект, който няма нужда да се потвърждава от Комисията за финансов надзор, като процедурата е по-леста и бърза. Това доведе до фондовата борса компании с идеи и прототипи на продукт, които показаха нуждата от пазара BEAM. Очакванията са той да привлече още проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във