Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсова подкрепа под условие

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

Кратката предпразнична седмица донесе доста позитивни емоции на инвеститорите в български акции. Предсрочните парламентарни избори са вече в историята, а окуражителните новини за бързо съставяне на правителство наляха вода в мелницата на оптимистите. Затова и в края на седмицата не липсваха усмивки - всички борсови индекси са напът да посрещнат Великден с повишения, а SOFIX с неговите около 656 пункта вече има стойност, каквато за последно сме виждали преди повече от осем години.

В основата на доброто представяне на борсовите индекси бяха книжата на Първа инвестиционна банка (5.40-5.55 лв.), "Софарма" (4.07-4.08 лв.), "Монбат" (10.80-10.90 лв.), "Еврохолд България" (0.97-0.99 лв„), Централна кооперативна банка (1.57-1.59 лв.), "Стара планина холд" (7.80-7.90 лв.) и "М+С Хидравлик" (7.95-8 лв.).

В сектора на недвижимите имоти най-активно продължиха да се търгуват акциите на "Адванс терафонд" АДСИЦ (2.13-2.14 лв.) и "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ (2.21-2.22 лв.), макар цените им да не отчитат кой знае какви изменения през последните седмици.

Сред слабо представящите се компоненти на SOFIX отново се наредиха "Неохим" (65-66 лв.) и "Алкомет" (19-19.10 лв.), чиито акции отново бяха подложени на натиск през седмицата. Естествено, основната причина за това е увеличението на цената на природния газ с около 30% от първи април. Най-силно засегнат изглежда торовият комбинат в Димитровград. Колкото до "Алкомет", по-логично изглежда натискът от последните седмици да е свързан най-вече с твърде бързото поскъпване на акциите за последната година - от около 8 лв. за акция преди дванадесет месеца до сегашните над 19 лева.

На другия полюс по отношение на инвеститорското доверие се намират акциите на "Корадо България" АД. Още от деня, в който набра капитал чрез IPO, производителят на радиатори от Стражица успява да стопли както своите клиенти, така и сърцата на акционерите си. Борсовата цена на "Корадо" вървя ръка за ръка с ръста на приходите и печалбите и достигна поредния си връх от 7.10 лв. за акция в първите часове на борсовата сесия в четвъртък.

С традиционно големи обеми на търговия, но почти без промяна в цената, се отличиха акциите на "Химимпорт". Цената на холдинга отново слезе за кратко под 1.60 лв. за акция, смъквайки пазарната капитализация на компанията до около 375 млн. лева. Така някогашният ветропоказател за инвеститорските настроения на БФБ се отдалечава все повече от новите лидери на пазара в лицето на "Софарма" и Първа инвестиционна банка. Тези дружества влязоха в задочен спор кое да се окичи с титлата "Най-скъпа компания на БФБ", особено след като наскоро и двете преминаха границата от половин милиард лева. В момента най-голямата публична банка у нас води в съревнованието със свята пазарна оценка от малко над 600 млн. лева. Само преди седмица с приза можеше да се "хвали" "Софарма", но в рамките на няколко дни станахме свидетели на изключително голямо търсене на акции от Първа инвестиционна банка. Това изстреля цената им от около 4.80 лв. до сегашните 5.40-5.50 лв. за акция. Ръкавицата е хвърлена и сега се чака отговорът на инвеститорите в акции на "Софарма".

Разбира се, истинско съревнование няма, а няма и как да има. Инвестирането не е надпревара коя компания е най-скъпа, макар в някои много редки случаи да сме виждали и това. Истинското състезание е за това кой ще открие и ще влезе на ниска цена в изгодна инвестиция и кой ще я напусне на възможно най-висока. Изглежда просто, но в действителност не е така. За да е наистина лесно, трябва да знаеш бъдещето, а това на никого (все още) не му се удава. За тези, които нямат кристално кълбо, остава скучното и често неблагодарно проучване на потенциални кандидати за "златна ябълка". Дори да бъде открита такава, това, което обикновено следва, са месеци или години на съмнения, преразгледани очаквания, редактирани оценки и евентуално купища търпение.

 

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във