Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОРСОВ ФАРС ПРЕЖИВЯ И ПОЛИМЕРИ

На фондовото тържище имаше немалко емоции въпреки нагласите, че празниците ще направят търговията. Най-коментираната тема бе резкият спад на котировките на бургаската рафинерия ЛУКойл Нефтохим. Причина за неочакваното им поевтиняване бе, че инвестиционният посредник Първа финансова брокерска къща изсипва голямо количество нейни акции на пазара. Заради това в сряда книжата на нефтения комбинат поевтиняха с 1.50 лв. и цената им се приближи плътно до 6 лева. Отслабналият натиск от страна на продавачите позволи на акциите на ЛУКойл Нефтохим отново да изплуват от дъното. В края на седмицата котировките на рафинерията се колебаеха около 6.50 лв. за една.
АКБ Корпорация отново зае полагащото й се централно място в коментарите на анализаторите на пазара. Поредните зашеметяващи сделки, за които се допусна, че са дело на този холдинг, бяха с книжата на Полимери. Цената, по която бяха прехвърлени 104 акции на дружеството, варираше от 37.70 до 39 лева. При положение че нормално те струват около левче. Шестдесет процента от химическия завод са собственост на АКБ Корпорация. Акциите на корпорацията обаче са заложени при БУЛБАНК заради теглен заем през 1998 година.
В началото на 2001 г. кредиторите на Полимери поискаха обявяването му в несъстоятелност. Не са тайна и проблемите на завода с ЛУКойл Нефтохим, който е основният му доставчик на суровини. Така че регистрираната цена от близо 40 лв. изглежда абсолютно нереална.
Брокери коментират, че вероятно мажоритарният собственик на Полимери провежда демонстрационна операция, свързана с интереса на чуждестранен инвеститор към предприятието. АКБ Корпорация вероятно се опитва да убеди чужденците, че заводът се оценява доста високо на фондовата ни борса. Едва ли обаче такъв номер може да мине, защото за всички е ясно, че слабата ликвидност на БФБ е удобен параван за най-различни манипулации.
На свободния пазар минаха 143 140 акции на девненския торов завод Агрополихим. Това, изглежда, е лебедовата песен на комбината на борсата, защото книжата му ще бъдат свалени от търговия веднага след отписването му от регистъра на публичните дружества. Купувач на пакета е мажоритарният собственик на Агрополихим Асид енд фъртилайзърс. Съгласно разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценните книжа компанията е длъжна да изкупува всички предложени й книжа по 0.40 лева. Защото такава беше цената на приключилото в началото на април търгово предложение. Продавачът на пакета от 143 140 книги най-вероятно ги е придобил на 15-я търг от масовата приватизация.
След като достигнаха дъното преди месец, книжата на Балканфарма-Дупница най-после успяха да се оттласнат от него. През седмицата инвестиралите в тях имаха поводи за радост, тъй като акциите на фармацевтичния завод поскъпнаха с 9% - до 3.30 лева. Брокери прогнозират, че това ниво ще се запази до края на месеца. Балканфарма-Дупница отчете печалба от цели 15.6 млн. лв. за миналата година, което е 4.71 лв. за акция. За чуждестранните наблюдатели на пазара е доста странно, че пазарната капитализация на книжата на публично дружество може да е по-ниска от реализираната от него годишна печалба, но при слаболиквидната фондова борса това съвсем не е прецедент. Играчите на пазара се опасяват, че Балканфарма холдинг може да поиска отписването на дружеството от регистъра на публичните емитенти. С което борсовата търговия с акциите му ще спре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във