Банкеръ Daily

Пари и пазари

Борсите превземат нови територии

Фондовите борси са в сърцето на финансовите пазари от векове, но иновационният взрив - в дигиталните активи, спортните залагания и търговията с недвижими имоти - ги насърчават да прилагат технологията си на нови пазари.

 

Много транзакции, които традиционно се осъществяват физически, се прехвърлиха онлайн: криптовалутите и цифровите активи, включително в сферата на изобразителното изкуство и на дигиталните спортни реликви, ползват подобни на борсовите механизми.

NASDAQ е едно от първите фондови тържища, осъзнали, че разполагат с приложения извън традиционните финанси. Откакто ппез 2017-а Адина Фридман стана главен изпълнителен директор на нюйоркската борса, чиято пазарна оценка в момента е 27 млрд. щ. долара, тя непрекъснато разширява технологичния си бизнес.

Освен че предоставя технологии за търговия и надзор на традиционните финансови институции, NASDAQ навлезе и на пазарите на

спортни залагания, криптовалути и недвижими имоти.

Сред клиентите на американското тържище са хонконгският Jockey Club, който управлява предоставен от правителството "комарджийски" монопол на територията, борсите за недвижими имоти LEX и IPSX, както и криптоборсата Bitstamp. 

На своя Интернет сайт NASDAQ прави паралел между спортните залагания и финансовите пазари, мотивирайки се с ръста на залозите, направени по време на провеждането на спортните събития, точно както търговците сключват сделки с акции в реално време.

Всеки американски щат легализира и регулира спортните залагания на своята територия, което дава възможности за осигуряване на технологии по наблюдение. Но, по оценка на специалисти от бранша, този подход на регионален принцип, противно на националния, създава сериозни предизвикателства. Защото борсовите надзорни техники, които могат да са изключително полезни в спортните залагания, дефакто са ефективни там където се споделят данни. На борсите регулаторите акцентират върху "видимостта" на всичките транзакции и технологията по контрола работи като обхваща всичките сделки на по-широкия пазар.

Съществуват и рискове при работата с нововъзникващи фирми в сектори, които са по-слабо регулирани от финансовите пазари. Например, през март един такъв новак в областта на залаганията във Великобритания и Джърси - Football Index - фалира,

оставяйки клиентите си със сериозни загуби

и в невъзможност да получат веднага достъп до средствата, които са им останали. Тази компания е имала сделка с NASDAQ да внедри нейната технология за балансиране на залозите, но не е успяла да осъществи докрай ангажимента. 

Ръководството на европейската борса "Юронекст" има малко по-различен подход.

То приема, че конкурентите са съблазнени от възможността да продават технологиите си на нови сектори. Но след като осъществява надзора върху сдеките по придобиване на националните фондови тържища на Италия, Ирландия и Норвегия, смята за свое основно задължение "да прави повече от същото, но в по-голям обем и по-качествено". След като "Юронекст" купи конкурент, веднага внедрява в него своята търговска система Optiq, като освен това продава технологии на финансови институции. Но подхожда предпазливо към възможността да предлага търговски технологии на нефинансови пазарни играчи заради по-малкия им опит. 

Междувременно, за да се справят по-успешно с новата реалност и да се приспособят към рисковете от набиращата мощ онлайн дейност, фондовите тържища търсят активно сделки с фирми за финансова информация. 

Акционерите на Лондонската фондова борса (LSE) ценят данните толкова високо, че през миналата година възнаградиха почти тройно - с общо 6.9 млн. паунда - шефа на компанията Дейвид Шуимър. Основанието е осъщественото от него поглъщане на фирмата за финансова информация Refinitiv за 27 млрд. щ. долара, довело до скок на цените на акциите на LSE.

Тази сделка, подкрепена с ентусиазъм от инвеститорите, ще позволи на лондонското тържище да се възползва от  търсенето на управляваната от компютри търговия и да се конкурира по-успешно с американския гигант "Блумбърг".

Посредничеството при продажбата и покупката на акции -

основният бизнес на LSE от 300 години,

вече е сравнително малка част от дневните операции на компанията. Приоритетно вече е снабдяването на света с информация: финансова, икономическа, референтна и правна; пазарни базови индекси; "алтернативни данни", постъпващи от сателити, социални медии или от устройства, следящи корабоплаването.

Вършейки всичко това, LSE има директен достъп до пазар за 33 млрд. щ. долара, който нарастна с почти 6% по време на пандемията през 2020-а, според консултанта на капиталовите пазари "Бъртън-Тейлър интърнешънъл".

Естествено, не липсват и проблеми, произтичащи основно от бизнеса по доставката на "терминали": персоналните екрани, на които излизат графики, анализи и новини и които се продават най-вече на търговци и на инвестиционни банки. По оценка на анализатори от бранша, най-едрите играчи в тази област са "Блумбърг", S&P и FactSet, но дори те са успели да постигнат едва 0%-3% увеличение на печалбата през миналата година. 

Най-голям дял от миналогодишния растеж на приходите през последните 18 месеца е дошъл от данните за суровините, частните капитали, управлението на лични състояния и риска заради опасенията на фирмите, че работата им онлайн може да доведе до кибер престъпления и измами. Например, бизнесът на LSE-Refinitiv по доставката на референтна и правна информация е нараснал с 3% през първото тримесечие на тази година, докато

търговската и банкова дейност са останали на заден план.

Именно в тази посока са фокусирани интересите и на големите борси.

NASDAQ финализира покупката на софтуерната група Verafin за 2.8 млрд. долара. Германската "Дойче бьорзе" намекна, че ще търси сделки в областта на индексите и анализа, както и на информация, свързана с инвестициите, съобразени с околната среда, социалното равенство и отговорното управление. 

Слуховете за поглъщания се нажежиха допълнително от плановете на S&P Global да купи IHS Markit - мегасливане в сектора и една от най-едрите транзакции, обявени през миналата година. Напоследък инвеститорите спекулират, че FactSet също може да се окаже мишена. Отделен въпрос е дали и други фондови борси ще последват LSE в покупката на доставчици на данни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във