Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсите очакват безгрижно апокалипсиса

Какво бихте направили, ако знаехте, че дните на Земята са преброени? Отговорът на този въпрос е бил обект на десетки социологически изследвания и, ако прескочим детайлите, всички те стигат да извода, че хората биха станали по-добри, макар и за кратко. Мнозинството участници в такива анкети твърдят, че биха се отдали на позитивни емоции, а омразата и отмъщението почти не присъстват в дадените от тях отговори.


Остават дванадесет борсови сесии до края на годината и едва девет до края на света, ако се вярва на календара на маите. Вероятно притиснати от тези срокове, инвеститорите се отдадоха на безгрижие относно бъдещето и няма фондов пазар, който да не отчита ръст през последната седмица. Дори силно депресираният китайски Shanghai SE Composite поскъпна с близо 5% за няколко дни, а това е повече от добър резултат за индекс, който все още се намира на 16.2% под върха си през март тази година. В подобна кондиция са и повечето японски индекси, въпреки че отдавна са заложници на анемичния растеж в глобалната икономика, на скъпата йена и на дефлационния капан, в който се намира Страната на изгряващото слънце.


На другия край на света ситуацията изглежда дори още по-розова - поне това свидетелства негово величество Пазарът. Американските и европейските борси изглеждат непробиваеми за лошите новини, а политиците не пропускат нито една възможност да предоставят на инвеститорите това, което искат -нови обещания и клетви, че еврото е необратимо, а краят на дълговата криза е буквално зад ъгъла. В такава среда, съвсем естествено, песимистите за бъдещето на пазара са вид, заплашен от изчезване, в чието унищожение са впрегнати огромни сили и средства. Дори поредният фалит на Гърция не успя да притесни никого в Европа, напротив -след решението за ново спасениемного инвеститори и спекуланти ще посрещнат празниците с мисълта за големия удар, който им поднасят на тепсия европейските бюрократи. Но това е друга тема.


У нас всичко е спокойно и - традиционно за този период на годината, оптимизмът постепенно набира сила и сред местните инвеститори. През последния месец на годината почти винаги ставаме свидетели на съществени, макар и краткотрайни, движения в котировките на много от борсово търгуваните компании. Причините за това варират от преструктуриране на портфейли до чисто счетоводни преоценки при някои големи инвеститори. По-опитните участници на БФБ-София познават тази особеност и вероятно вече са заели позиции в очакване на коледните подаръци от пазара. Дали обаче те ще са за всички и дали изобщо ще ги има, предстои да видим през следващите две седмици. Засега декемврийският ефект носи печалби за всичките ни борсови индекси, като най-облагодетелстван изглежда BG40, който в ранните часове на петъчната сесия отчиташе седмичен ръст от 1.4 на сто. SOFIX също се представя сравнително добре за периода с повишение от около 1.1%, оставяйки зад себе си дори тазгодишния шампион - BGREIT,с неговите 0.8% седмична печалба.


В общи линии разликите в представянето на основните ни борсови индекси дава точна представа и какво се случва на пазара напоследък. Умората на някои от имотните компании все по-ясно проличава през последните седмици. В същото време вниманието на инвеститори и спекуланти бавно се измества към някои индустриални дружества, които показаха, че имат способността да се справят изключително успешно с глобални и местни кризи. Както е ставало дума и друг път, въпрос на време е това тяхно качество да бъде открито от по-широк кръг инвеститори и тогава вероятно ще станем свидетели на минивъзраждане на фондовия на пазар. Дотогава обаче ще трябва да се задоволим с ниски обеми на търговия, редуващи се с плахи опити за нещо повече от един милион лева дневен оборот.Гено ТоневПортфолио мениджърУД Юг Маркет фонд мениджмънт АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във