Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Борсата заложи на търпението

Кирил Иванов

Инвестиционен консултант

 

На международната финансова сцена "бичите нагласи" отново взеха отчетлив превес над "стабилно охърбавялите напоследък мечки".  В резултат на това основните капиталови индекси катереха със завидна лекота нови, все по-високи исторически върхове. Рекордните борсови стойности отново бяха всекидневие, а поводи за притеснения сред инвеститори и анализатори по начало липсваха. Притеснения обаче имаше сред членовете на централната банка на САЩ - т.нар. Федерален резерв (FED), които отбелязаха своите "страхове" от евентуално отслабване на инфлационния натиск и отново декларираха бдителност и динамика при решенията за последващо покачване на основните лихви. 

На този "розов фон" консолидационните процеси на "БФБ-София" продължиха с пълна сила, макар и при относително ниска ликвидност. Основният и най-представителен български индекс SOFIX гравитираше около нивото от 670 пункта, а съставляващите го "сини чипове" бяха изключително разнопосочни в представянето си. Силен спад отчетоха книжата на "Химимпорт". Мегахолдингът загуби само за седмица близо 4% от капитализацията си и се разменяше на нивата около 1.70 лв. за дял. В пълен контраст с дружеството майка се придвижиха акциите на дъщерната Централна кооперативна банка (ЦКБ). При ниска инвеститорска активност за позицията, книжата на трезора поскъпнаха с над 2% и достигнаха нивото от 1.75 лв. за един брой. Сходен ликвиден профил, но при негативен краткосрочен ценови тренд се наблюдаваше и при другата основна публична търговска банка - Първа инвестиционна банка (ПИБ). Все още третата по размер на активите банка в България загуби близо процент от капитализацията си, а книжата й се разменяха около нивото от 5.32 лв. за дял.

Планове за набиране на крупни средства - по-конкретно до 30 млн. евро, разкри решение на съвета на директорите на "Монбат". Средствата ще бъдат акумулирани като заемен капитал чрез издаване на конвертируеми облигации, които ще могат да се трансформират в акции на дружеството съгласно предварително съставен поетапен план. Една конвертируема облигация може да бъде записана срещу купуването на 1300 права. Важната новина не доведе до сериозен отзвук на "пода на борсата" и акциите на монтанското дружество консолидираха при ниски обеми около указалото се ключово ниво от 11 лв. за дял.

Значително по-сериозен бе обемът, изтъргуван с книжата на друг "тъмно син чип", а именно "Софарма", макар и съпроводен със спад от малко над един процент в стойността на акциите. Ще припомня, че преди дни дружеството оповести  ръст в продажбите си за септември с 8% спрямо същия месец на миналата година, в това число 1% спад на продажбите за вътрешния пазар и 11% ръст на износа. И дъщерният търговец на едро - "Софарма трейдинг", загуби над 1% от капитализацията си за седмица, и се разменяше на нивата около 7.33 лв. за един брой.

Покачване с близо два процента - но при относително слаба активност, се наблюдаваше при акциите на "Сирма груп холдинг". Книжата на най-новия член на SOFIX се разменяха в подножието на 1.10 лв. за дял.  

Сходен ръст при подобна инвеститорска активност реализираха и книжата на "Неохим". Димитровградският торов завод успя да компенсира още малка част от предходните загуби и вече се търгува на нивата от началото на август, или около 57 лв. за един брой.

Срив от над 4% на седмична база реализираха акциите на "М+С Хидравлик". Книжата на казанлъшкия производител на хидравлични елементи и системи "пропаднаха" рязко под нивото от 8 лв. за дял и достигнаха бързо 7.86 лева. Затишие пред буря наблюдавахме при акциите на к.к. "Албена". Както знаем, третото тримесечие е най-възлово за "черноморската перла" и финансовият й отчет, който се очаква да бъде публикуван до края на октомври, ще разкрие тенденциите в самият "зародиш" на промяната в курса към по-солидни и ускорени инвестиции в подобряване и обновяване на хотелската база. На този етап книжата на к.к. "Албена" се разменяха с минимален ценови спад на нивата непосредствено над 62 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във