Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОРСАТА В ЛОНДОН ПУСКА НОВИ СЛЕДЯЩИ ФОНДОВЕ

Управата на Лондонската фондова борса ще регистрира през септември 29 нови следящи фонда заради огромния инвеститорски интерес към суровините. Те ще следват ценовите промени на цяла гама борсови стоки, включително и алуминий, цинк, кафе, пшеница, жив рогат добитък, соево олио и ключови суровинни индекси. На тържището в Лондон вече се търгуват акциите на част от най-големите компании за ресурси, чиито цени набъбнаха заради резкия скок на борсовите стоки.
Следящите фондове, известни като Иксчейндж трейдид фъндс (ETFs), ще бъдат пуснати от инвестиционното дружество И Ти Еф сикюритис (ETF Securities), управлявано от Греъм Тъкуел. Той е пионер в тази област, пускайки преди три години в Австралия ценни книжа, които следват цената на златото. Тъкуел се надява документацията за новите фондове да бъде оформена в срок, за да може още през септември да започне търговията им. Засега най-популярните суровинни ETFs в света са златните с управлявани активи за около 8 млрд. щ. долара.
И Ти Еф сикюритис ще поеме пазарната реализация на новите фондове, които са еднакво привлекателни и за институционални, и за частни инвеститори, защото с малко разходи следват финансовите резултати на ключови финансови индикатори.
В началото на август Лондонската фондова борса съобщи, че общата стойност на търгуваните на нея ETFs през юли се е увеличила с 38% в сравнение със същия месец на 2005 г. и е достигнала 1.2 млрд. англ. лири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във