Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОРСАТА СЕ НАДЯВА НА ПАРЛАМЕНТАРНО РАМО

Слабата борсова търговия през последната седмица на август накара и малкото останали в столицата брокери да се отдадат на леност. Със сигурност така ще бъде и през следващата кратка работна седмица. Надеждите на някои по-ентусиазирани участници на пазара са, че след празниците търговията ще възстанови оборотите си. По-голямата част от брокерите обаче са скептици. През следващата седмица ще станат ясни и първите резултати от събирането на предложения за промени в законите, засягащи капиталовия ни пазар, което продължи няколко седмици. Депутатите от Национално движение Симеон Втори заедно със заместник-министъра на икономиката Калоян Нинов трябва да отсеят добрите препоръки, след което промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, в закона Лучников и в отделни текстове от Търговския закон ще чакат да им дойде реда в пленарната зала. Със сигурност ще ги изпреварят промените в данъчните нормативни актове и приемането на държавния бюджет за следващата година.
Първоначалните анонси на премиера Симеон Сакскобургготски бяха посрещнати противоречиво от брокерската общност. Идеята капиталовите печалби на физическите лица да не се облагат с данък бе приета добре от всички. Постъпленията, които идват от него, не надхвърлят няколко хиляди лева, защото на практика никой не го плащаше. Самото му съществуване обаче чисто психологически възпираше действията на някои инвеститори. Не са еднозначни и коментарите за въвеждането на нулева ставка за облагането на печалбата при реинвестиции. Според някои, това допълнително ще обезсърчи дружествата да раздават дивиденти, защото всички ще предпочетат да заобиколят това плащане към хазната. Така инвеститорите на капиталовия ни пазар ще си спомнят с мъка за макар и скромните дивиденти, които бяха раздавани през тази година.
През седмицата се очакваше Балканфарма холдинг да оспори решението на Държавната комисия по ценни книжа (ДКЦК) за окончателна забрана на търговите предложения за изкупуване на книжата на дребните акционери на заводите на холдинга в Дупница и Троян. Жалбата пред Върховния административен съд (ВАС) обаче бе внесена чак в четвъртък, след като се затвори борсовата сесия, така че тази новина не оказа никакво влияние върху търговията. Затова и сделките с акциите на Балканфарма-Дупница и Балканфарма-Троян бяха спорадични.
Във вторник бяха продадени над 10 хил. акции на димитровградския торов завод Неохим. Купувач на пакета най-вероятно е фирма, близка до мажоритарния собственик Евроферт, тъй като транзакцията бе осъществена от неговия инвестиционен посредник Загора финакорп. Продавач е някой от бившите приватизационни фондове, които притежават малки количества книжа от завода.
Котировките на ЛУКойл Нефтохим се стабилизираха на нива малко над 6 лв. за бройка. Интересното е, че подкрепата на тези цени бе оказана от български, а не от чуждестранни инвеститори. Това може да се изтълкува като частична реабилитация на бургаската петролна рафинерия, след като огласи слаби финансови резултати за първото шестмесечие на годината.
Акциите на курорта Албена, който до неотдавна се смяташе за най-ликвидното дружество на пазара, губят от блясъка си с всяка изминала седмица. Вече за никой от играчите не е изненада, че сделките с тях са голяма рядкост и книжата на морския комплекс не минават, както преди, за сигурно убежище от обезценяването на българските акции. Тенденцията може да се обърне едва след обявяването на резултатите от активния туристически сезон. Но дори и те могат да се окажат недостатъчни за по-трайно покачване на котировките на Албена.
След възхода от началото на август книжата на тютюневите компании също губят позиции. Причината, както и при останалите дружества, е силно понижената ликвидност. Маржовете между анонсите за покупка и продажба се разшириха до близо 2 лв. и дори с книжата на Благоевград-БТ не беше сключена нито една сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във