Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОРСАТА ПАК НАМАЛИ ТЕМПОТО

След няколко поредни интересни седмици скуката се застоя на фондовата ни борса. Според мнозина наблюдатели това се дължи на летните отпуски на голяма част от брокерите. Скоро предстоят промени в структурата на отдела за ценни книжа на водеща на капиталовия ни пазар банка, а това може да понамали допълнително оборотите.
Единственото събитие, което повлия върху котировките, бе общото събрание на акционерите на Софарма, проведено във вторник, 21 август. Новината, че няма да се раздават дивиденти, изобщо не бе изненадваща. Напротив, изпълнителният директор на фармацевтичния завод Огнян Донев отдавна твърдеше, че печалбата ще бъде реинвестирана. Въпреки това очевидно е имало оптимисти, които са очаквали изненада в последния момент. Защото след като новината за резултатите от събранието достигна до борсата, някои от купувачите се покриха. Така анонсите за покупка на акции на дружеството бързо спаднаха от 2 лв. до 1.86 лв. за бройка. За сметка на това станаха повече желаещите да продават. Според анализатори, намалението на котировките на фармацевтичната компания се дължи и на притесненията, че ще последва атака за отписването й от регистъра на публичните емитенти. Тези слухове бяха отречени през седмицата от мениджърите на Софарма. Отрицателно влияние върху борсовата цена на завода продължава да оказва и предлагането на държавния пакет от неговия капитал (2.56%) на приватизационния борсов сегмент. Инвестиционният посредник Булброкърс се опита да пласира над 150-те хил. книжа по 2 лв., но засега няма успех.
Към края на седмицата бе регистрирано и леко отстъпление по позициите на основните тютюневи фабрики. Сделките с акции на Булгартабак холдинг и Благоевград-БТ бяха спорадични, като офертните цени пълзяха надолу. Вероятно и до края на август интересът към отрасъла няма да се възобнови. По-резки движения могат да се очакват едва след като стане ясна приватизационната стратегия за цигарения холдинг.
За сметка на това расте оптимизмът за бъдещото развитие на фармацевтичните заводи в Дупница и Троян. Техните котировки прескочиха твърдо границата от 5 лв. и, според някои специалисти, имат още потенциал да растат. Преобладава все пак мнението, че докато не стане ясно дали Балканфарма холдинг ще обжалва решението на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) да отхвърли търговите предложения, покачване на цените по двете позиции няма да има. Най-вероятно сделки с троянското и дупнишкото предприятия през следващата седмица изобщо няма да се сключат заради големите маржове между офертите за покупка и продажба.
За първи път от доста време насам се забеляза движение по позиции, които доста време не бяха привличали вниманието на играчите. Бавно, но сигурно нагоре пълзят анонсите за покупка на акции от все още преобладаващо държавния курорт Слънчев бряг. Няколкото конкуриращи се посредника се надлъгваха и в крайна сметка търсенето достигна до 4 лв. за бройка. Тъй като предлагане няма изобщо, до сделки така и не се стигна. Очакванията са тенденцията на застой при сделките с книжа на най-големия ни морски курорт да продължи, докато инвеститорите не дадат поне по 4.50-4.70 лв. за акция.
Подобна е ситуацията и при димитровградския торов завод Неохим. Новопоявил се кандидат за покупка на тези книжа предложи на собствениците им по 1.45 лв. за бройка. Досега търсенето бе по 0.91 лева. Въпреки това все още не са се намерили продавачи. Вероятно те са обнадеждени от добрите финансови резултати на дружеството. За първото шестмесечие на годината то реализира почти 10 млн. лв. печалба. Това доведе и до съществено намаляване на задълженията на комбината. И въпреки още нестабилното му положение той събуди апетита на част от по-смелите борсови играчи. Анализатори сочат като причина за положителните очаквания факта, че мениджърите на Неохим закупиха голяма част от преференциалните му акции. Това е индикация, че те очакват доходност от тях в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във