Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОРСАТА ОСТАВА ЗАЛОЖНИК НА МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

След няколко дни на понижения фондовият пазар у нас като че ли намери подкрепа близо до ключовите нива от 1320-1330 пункта за SOFIX. Седмицата започна с нов спад, който продължи неприятно за инвеститорите на следващия ден. Във вторник разпродажбите стартираха още преди да е отзвучал и последният звън на камбанката, даваща начало на борсовата сесия. Трудно можеха да се намерят акции, които са извън полезрението на продавачите, независимо колко стабилно са се държали напоследък. Продажбите обхванаха почти целия пазар и, както обикновено, движението надолу започна от най-ликвидните компании. Книжата на Химимпорт слязоха под нивото от 10 лв. за брой, където останаха и до самия край на сесията. Подобна бе участта и на останалите активно търгувани акции, като негативните настроения на инвеститорите бяха подкрепени и от чисто техническата операция по ребалансиране на издадените от ABN AMRO сертификати върху SOFIX. Смятано от четвъртък (13 март), съставът на най-стария официален борсов индекс е осезаемо променен след включването на четири нови компании в него. Дебютантите са Холдинг Пътища АД, Корпоративна търговска банка АД, Първа инвестиционна банка АД и Оловно-цинков комплекс АД - Кърджали. Един от досегашните участници в индекса обаче го напуска - това е Петрол АД. Акциите на най-големия дистрибутор на горива на дребно бяха между борсовите звезди през последните няколко седмици. Напук на случващото се по световните борси, в това число и нашата, книжата на Петрол отчетоха силен ръст до над 7 лв. в резултат на масирани покупки през почти целия месец февруари. И преди да е станало ясно какви са били причините за възхода, последва ново движение - този път надолу, довело търговията до нивата от края на миналата година - 4.30-4.40 лв. за акция. На тези цени, поне засега, компанията намира силна подкрепа, за което говори и фактът, че през последната седмица търговията с акции на Петрол заема основна част от дневния оборот на БФБ-София.
Връщайки се към борсовата търговия като цяло, внимание заслужава появилата се за пореден път стабилна подкрепа около нивата, достигнати при предишния голям спад в края на януари. Тогава индексът SOFIX намери дъно около кота 1320-1322 пункта. Намесиха се няколко институционални инвеститори и те обуздаха паниката на останалите играчи. Сегашният опит за пробив на тези нива, за радост на биковете, отново се оказа неуспешен, вдъхвайки доза оптимизъм поне в краткосрочен план. Подобна бе ситуацията и на останалите фондови пазари, където надеждата за бързо справяне с ликвидната криза отново даде стимул на купувачите. Във вторник САЩ осъмнаха с нов план за стимулиране на финансовия сектор, който бе посрещнат еуфорично от почти целия свят. Борсите в Европа първи реагираха на новините, регистрирайки силен ръст в рамките на по-малко от час. Последваха ги тържищата отвъд Океана, а след тях и в Азия. Американските индекси отчетоха най-голямото дневно повишение от години - над 3% - придружено обаче от нова силна обезценка на зелената валута. Доколко новият план за спасяване на американската икономика ще свърши работа е друг въпрос, но едно нещо е ясно - още е рано за шампанско. Поне за инвеститоирите в най-голямата икономика на света. Рецесията в САЩ е факт, независимо че някои анализатори още говорят за коефициенти на вероятност. А повечето от тях дори бяха изненадани от спада в продажбите на дребно...
За съжаление, нашият пазар ще продължава да зависи основно от притока на свеж ресурс отвън и поради тази причина търговията на БФБ ще остане заложник на международното положение.

Източник на използваните данни е БФБ-София АД. Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Клиенти на автора притежават компенсаторни инструменти и акции от някои цитирани дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във