Банкеръ Daily

Пари и пазари

Bolt влиза в европейския бизнес за доставка на храна

Популярната естонска компания за споделени транспортни услуги в Източна Европа и Африка Bolt от днес започва да предлага услуга за доставка на храна в град Талин. Конкурентът на Uber съобщи, че тази година планира да пусне Bolt Food също и в Южна Африка, Латвия и Литва.

Компанията Bolt, която до началото на тази година се наричаше Taxify, вече оперира в 30 държави и има най-мащабно присъствие в големите африкански градове и Източна Европа. Естонската фирма се ребрандира по-рано през текущата година, за да гарантира, че услугата за споделени транспортни услуги няма да се обърква с такситата. Основаната през 2013 г. компания Bolt събра над 200 милиона долара от инвеститори, сред които Daimler и китайската Didi Chuxing Technology Co, за да развие спектъра на предлаганите услуги.

Bolt навлиза сравнително късно на пазара за доставка на храна, в който редица стартиращи фирми за споделяне на превози работят от години. Bolt планира да привлече клиенти в този сегмент, предлагайки пазарен дял с по-ниски цени за потребителите и по-добри отстъпки за доставчиците. "Това е много конкурентен пазар. Въпреки това имаме повече от 25 милиона души по света, използващи Bolt, а доставката на храна е популярна от доста време. Бих казал, че доставката на храна е третият голям продукт за нас. Той се вписва много добре в стратегията ни", заяви пред Ройтерс главният продуктов директор на Bolt Евгений Кабанов.

Основният конкурент на Bolt, Uber, отчете за първата половина на 2019 г. удвоени приходи от услугата си за доставки на храна Uber Eats спрямо година по-рано в размер на 1.1 милиарда долара. В Талин се очаква силен конкурент на Bolt Food да бъде базираната в Хелзинки компания за доставка на храни Wolt, която от началото на 2018 г. досега има приходи над 160 милиона долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във