Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Боливарът е застрашен вид

Венецуелският боливар претърпя поредния си сериозен срив (на 6 февруари), когато централната банка на страната поднови за първи път от август 2017-а валутните си аукциони -  опит да облекчи острия недостиг на щатски долари и да овладее хиперинфлацията. Продажбите  се осъществяват седмично чрез платформата Dicom и на тях потребителите внасят заявките си за твърда валута.

На валутния търг в началото на седмицата за един долар са платени около 25 хил. боливара, при положение че цената е била  3345 на последната продажба Dicom преди шест месеца. Обявеното на 6 февруари обменно равнище обаче остава далеч по-силно от неофициалния курс на черния пазар, където индивиди и бизнесмени без достъп до официалните аукциони са плащали по около 225 хил. боливара за един щатски долар (по данни на американския уебсайт dolartoday.com).

Падащият курс Dicom - засега единственият, който се използва за официалните транзакции, позволява на правителството да увеличава количеството долари, което отделя неохотно за вносни стоки и прави покупките на бизнеса от чужбина свръхевтини. Той се използва също и от притежателите на кредитни карти в чуждестранна валута.

Въпреки доларовата "суша" до миналата седмица властите поддържаха прекалено субсидиран курс от 10 боливара за долар за покупката на основни стоки от внос като храни и лекарства. Държавният петролен монополист "Петролеос де Венецуела" пък изисква от партньорите си да използват преференциалния курс, когато изчисляват някои данъци и разходи. Правителството го прилага за над 70% от вноса на страната, оценяван на около 11.9 млрд. щ. долара.

Тази диспропорция изкриви икономиката на Венецуела и създаде щедри арбитражни схеми за всеки с достъп до преференциалния курс. МВФ прогнозира, че инфлацията в страната ще скочи до 13 000% до края на 2018-а, а БВП ще се свие с 15 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във