Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БОЖЕ, СПАСИ ПОРТФОЛИОТО НА КРАЛИЦАТА

Замъкът Уиндзор е преживял войни, скандали и абдикации. Днес той трябва да се справи със срива в цените на акциите на ИНТЕРНЕТ-фирма. През ноември 1999 г. кралица Елизабет II инвестира 160 хил. щ. долара от собствените си средства за покупката на 1.4-процентен дял в Гетмепинг.ком (Getmapping.com) - малка компания, изработваща он-лайн дигитални топографски карти на Великобритания. Инвестицията изглеждаше доста перспективна, особено след като делът на коронованата особа скочи до 1.3 млн. щ. долара през април, когато фирмата емитира акции на лондонския алтернативен инвестиционен пазар.


Но подобно на повечето ИНТЕРНЕТ-книжа акциите на Гетмепинг потънаха и стопиха портфейла на кралицата с повече от 70 процента. По ирония на съдбата единствените обекти, възбудили инвесторския апетит на Елизабет II - книгата, в която са вписани всички владения на Англия, съставена по заповед на Уйлям Завоевателя през 1086 г., и картата на новото хилядолетие - и двете посветени на британската владетелка, повлякоха цените надолу, след като продажбите им намаляха драстично. Последният финансов отчет на компанията сочи, че за първото полугодие тя е загубила преди облагането с данъци над 1 млн. щ. долара.


Дали разбиращата от ценни книжа кралица няма да се отърве от акциите си, както направи със старите колониални владения? Засега тя пази мълчание. Неин говорител посочи единствено че все още не са обсъждани персоналните активи на владетелката. Повече от очевидно е обаче, че олекналата лична кесия на кралица Елизабет изисква задължително подмяната на фондовия й мениджър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във