Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Боинг" с нетна загуба от 3 млрд. долара

Спад на приходите с 35% през второто тримесечие отчете "Боинг" спрямо предходната година. Компанията излезе на загуба от близо 3 млрд. долара в резултат на сериозните проблеми около принудително приземените самолетите 737 Max, заради двете авиокатастрофи.

Приходите на американската самолетростропителна компания достигнаха стойност от 15.75 млрд. долара. Същевременно "Боинг" отчете срив на приходите от продажбите на пътнически самолети през второто тримесечие с цели 66% до стойност от 4.72 млрд. долара, поради понижаване на доставките с 54% до едва 90 нови самолети. В областта на отбраната, космическите технологии и сигурността приходите на "Боинг" са се увеличили с 8%, достигайки 6.6 млрд. долара.

"Това е определящ момент за "Боинг" и ние продължаваме да се фокусираме върху трайните ни ценности за безопасност, качество и почтеност във всичко, което правим като същевременно продължаваме да работим за безопасното връщане на експлоатацията на модела 737 MAX. През тези трудни времена екипите в нашето предприятие продължават да работят на високо ниво, изпълнявайки ангажиментите си и откривайки нови възможности, движени от силни, дългосрочни фундаменти",  заяви изпълнителният директор на компанията Денис Мюленбург, цитиран от БНР.

"Боинг" съобщи, че предстои скоро да обяви новото си ръководство, което ще вземе предвид несигурността, свързана със самолетите 737 MAX, за да може компанията да се върне към безопасното обслужване с този модел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във