Банкеръ Daily

Пари и пазари

BMW предупреждава за значителен спад на печалбата през 2019 г.

BMW заяви, че очаква с повече от 10% да се понижи печалбата преди данъчно облагане през 2019 г. на компанията, предава Reuters. 

Автомобилният производител предвижда да намали разходите си с 12 млрд. евро с помощта на широкообхватен план за ефективност, компенсиращ по-високите инвестиции в технологии, също и валутните разходи.

Миналата седмица BMW заяви, че ще ускори съкращаването на разходите в очаквайки трудна година, тъй като отчита спад от 7,9% през 2018 г. за оперативната печалба. Печалбата преди данъчно облагане се очаква да бъде значително под стойностите от 2018 г.

"Високото ниво на изменчивост затруднява предоставянето на ясна прогноза", отбелязаха от BMW.

"В зависимост от това как се развиват условията, нашите посоки могат да бъдат обект на допълнителни рискове, по-специално рискът от Brexit  и продължаващото развитие на международната търговска политика", каза главният финансов директор на автомобилната компания.

В изявление на BMW  се съобщава, че компанията ще разшири усилията на цялата група за повишаване на ефективността и придобиването на по-ниски разходи. "До края на 2022 г. се очаква да увеличим потенциалната ефективност на обща стойност над 12 милиарда евро", се казва в изявлението.

Стратегията за осъществяването на тази цел е насочена към увеличаването на цифровите симулации като начин за намаляване на времето за разработване на нови модели на превозни средства с една трета. "Сред другите спестявания, цифровите симулации и виртуалното валидиране могат да премахнат необходимостта от около 2 500 скъпи прототипни превозни средства до 2024 г.", казаха от BMW.

Очаква се високите разходи за разработване на електрически и самостоятелно управлявани автомобили да продължат да бъдат в тежест за приходите. BMW съобщи, че очаква възвръщаемостта на продажбите в автомобилнаия си отдел да спадне между 6 и 8 процента тази година, което е много под поставената цел на компанията от 8 до 10 процента. Миналата година автомобилният оперативен марж на BMW е бил 6.3%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във