Банкеръ Daily

Пари и пазари

BMW навлиза в нова ера с електрически Mini автомобил

Шест десетилетия след първоначалното пускане на Mini в производствената линия в Оксфорд, неговият собственик BMW представи нова електрическа версия, която се надява, че предвещава нова ера като помогне на германския автомобилен производител да посрещне поставените цели за емисиите на Европейския съюз.

BMW представи новия си електрически автомобил Mini Electric. Инвестицията в новия Mini ще запази работните места на около 5000 работници в завода в Оксфорд в несигурното време за индустрията, която очаква яснота около Брексит. Новият модел ще се произвежда от края на текущата година, а първите доставки ще бъдат извършени в началото на следващата, съобщи германският автомобилен гигант.

"Ние навлизаме в ера, в която електрическите автомобили ще се превърнат в нормален избор за нашите клиенти. Mini Electric ще започне нашия нов модел на офанзива за напълно електрически превозни средства. До 2023 г. ще имаме 25 електрифицирани модела на пазара. Повече от половината от тях ще бъдат напълно електрически", заяви директорът на производството на BMW Оливер Ципсе. Електрическото Mini ще струва 24 400 паунда и ще помогне да се намалят средните емисии на автомобилите, които продава BMW и така компанията да отговори на изискванията на ЕС за ограничения на емисиите на въглероден диоксид.

Освен автомобила, BMW планира да пусне на пазара и първата си електрическа тротинетка през октомври в партньорство с фирмата Micro Mobility. Моделът ще носи името BMW E-Scooter и ще тежи само 9 кг. С едно зареждане превозното средство може да измине 12 км., а максималната скорост, която ще развива, е 20 км/ч. 

Миналата година в английския завод в Оксфорд BMW е произвел 234,501 автомобила Mini и Mini Clubman, което е увеличение от 4.8% на годишна база и 15% от общата продукция на Великобритания в този сектор. Въпреки това наскоро германският производител на луксозни автомобили отчете един от най-слабите си финансови резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във