Банкеръ Daily

Пари и пазари

BMW и Tencent създават съвместен компютърен център за безпилотни автомобили

Германският автомобилен производител BMW и китайският интернет гигант Tencent Holdings съвместно ще изградят компютърен център в Китай. Целта на компаниите е той да им помогне за разработването на безпилотни превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света, предаде Ройтерс.

Очаква се компютърният център да започне да работи до края на годината в град Тиендзин в североизточен Китай. За момента двете компании не посочват размера на направените инвестиции. Ръководител на BMW в страната изтъкна, че създаването на центъра ще допринесе за развитието и иновациите на BMW в областта на автономното шофиране в Китай. Новият компютърен център ще използва облачните услуги на Tencent и ще предостави на BMW необходимата инфраструктура за разработване на автономни автомобили. Германският автомобилен производител съобщи, че вероятно ще въведе полуавтономни автомобили в Китай през 2021 г., което ще изисква огромна изчислителна мощ за анализиране на потока от цифрова информация за пътните условия и трафика в реално време.

Новият съвместен проект на BMW и Tencent ще помогне на германския производител да напредне в технологията за автономни превозни средства и иновациите на пазара в Китай. Наскоро BMW обяви, че Оливер Ципсе ще бъде назначен от 16 август за нов главен изпълнителен директор. Германската компания загуби предимството си в електрическите автомобили и отстъпи в сегмента на луксозни автомобили на Mercedes по време на управлението на предишния началник Харалд Крюгер. BMW се надява експертът по производството Оливер Ципсе да помогне на компанията да премине към електрически и автономни автомобили и да се справи с новата конкуренция от страна на технологичните гиганти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във