Банкеръ Daily

Пари и пазари

BMW и Great Wall строят нов завод за електрически автомобили в Китай

Немският автомобилен гигант BMW и неговият китайски партньор Great Wall Motor обявиха, че планират да построят нов завод в Китай с капацитет от 160 000 автомобила годишно, в който ще се произвеждат електромобили от модела MINI на BMW и електрически модели на Great Wall Motor.

Заводът за 650 милиона евро предстои да бъде завършен през 2022 година.

Автомобилните производители и доставчиците се надпреварват да отговарят на затегнатите нови китайски квоти по отношение на по-малко замърсяващи автомобили. Тези правила изискват електрическите и акумулаторните хибридни превозни средства да представляват една пета от общите продажби до 2025 г., съобщи Ройтерс.

Новото съвместно предприятие Spotlight Automotive ще бъде базирано в Джянгджаганг в близост до Шанхай и ще наеме 3 000 души персонал. По-рано този месец Great Wall получи вътрешно регулаторно одобрение за изграждането на новия завод.

Great Wall е най-големият производител на спортни автомобили и пикапи в Китай. Той също така произвежда модела Ora - достъпна марка електрически автомобили на акумулаторни батерии в град Баодин, Китай.

BMW следва стъпките на големия си конкурент Volkswagen, който догодина подготвя два китайски завода за производство на електрически автомобили. Предприятията ще имат комбиниран производствен капацитет от 600 000 автомобила.

Американската компания от Силициевата долина Tesla пък се стреми да произвежда над 500 000 електромобила годишно, като за тази цел построи нова фабрика в Шанхай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във