Банкеръ Daily

Пари и пазари

БМР ще тества цифрови валути на централните банки

Банката за международни разплащания (БМР) ще тества използването на дигитални парични единици на централните банки. В експеримента са включени Австралия, Малайзия, Сингапур и Южна Африка, а целта е да се създаде по-ефективна платформа за глобални разплащания с този вид пари.

Проучването, наречено "Проект Дънбър", има амбицията да разработи прототипи на обща платформа, която да позволява осчетоводяване и равняване на цифровите варианти на хартиените валути, емитирани от централните банки, посочва в официално изявление БМР на 2 септември. Системата трябва да позволи директни транзакции с тези дигитални парични единици между институциите и да намали времето и разходите за изпълнението им, допълва БМР.  

Централните банки по света се опитват да изработят общи правила като използват иновативни технологии за разплащания, изобретени от водещи технологични компании, между които са Additionally на китайската "Ант груп" и проектът Diem на "Фейсбук", познат преди това като Libra. Въз основа на тях трябва да се изгради глобална разплащателна мрежа, която да обслужва собствена виртуална твърда валута или цифровите парични единици на централните банки.

Мощният ръст на криптовалутите, които се различават от "себеподобните" им, емитирани от институциите пари, е потенциална заплаха за съществуващите парични режими и допълнително напряга и ускорява дебата за управление на транграничните трансфери.

"Убедени сме, че работата ни по интернационалните счетоводни операции с различни дигитални валути на централните банки ще постави на по-високо ниво следващата фаза от експеримента на тези цифрови парични варианти и ще положи основите на глобална свързаност на плащанията", заявява Андрю МакКормак - шеф на Иновационния център на Банката за международни разплащания в Сингапур.

Резултатите от изследването вероятно ще бъдат публикувани в началото на 2022-а, съобщава БМР.

От направен през 2021-а анализ на БМР става ясно, че "86% от централните банки активно проучват потенциала на цифрови варианти на националните валути, 60% експериментират с технологията и 14% осъществяват пилотни проекти". През миналата година Бахамите станаха първата държава, въвела на национално равнище дигитална парична единица (пясъчен долар). През април 2021-а централната банка на Източните Кариби пусна цифров кеш. 

БМР отчита, че като цяло поне 46 държави активно работят или планират евентуалното въвеждане на дигитални форми на паричните си единици. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във