Банкеръ Daily

Пари и пазари

БМР отчете рекорден валутен оборот

Оборотът на световните валутни пазари е скочил до рекордно високите 6.6 трлн. щ. долара, отчете Банката за международни разплащания (БМР). Среднодневната стойност на търгуваните обеми през април е с 29% по-висока от същия месец на 2016-а когато е била 5.1 трлн. долара, посочва още БМР в публикувания в началото на седмицата  анализ, който разработва на всеки три години. "Банката" на централните банки констатира, че ръстът на търговията на валутни производни, най-вече на суапови контракти, е надскочил пазара на сделки с незабавно изпълнение (spot) и е почти 50% от глобалния валутен оборот.

През тригодишния период между двата обзора на БМР щатският долар претърпя срив, последван от мощно възстановяване и остава най-бележитата световна валута. Почти девет от всеки десет валутни сделки (88% от всички търговски операции) са били в полза или срещу зелените пари. Паричните единици на развиващите се пазари също са увеличили пазарния си дял - до 25% от глобалния оборот.

Като център на валутната търговия САЩ са се представили по-зле и участието им във валутния оборот се е снижило до 17 процента. Големият "печеливш" е Лондон, който се е отърсил от неизвестността около BREXIT и е с 43% участие в глобалната валутна активност. Континентален Китай бележи значителен ръст и вече е осми по големина център на валутен обмен, по данни на БМР. Три четвърти от световната валутна търговия се осъществява чрез Хонконг, Сингапур и Япония, Великобритания и САЩ.

Делът на сделките с участието на еврото, е нараснал до 32%, докато йената е слязла на трето място със 17% участие в spot операциите. Като основен фактор за редукцията на сделките с японската парична единица се посочва намалялата интензивност на пазарните колебания през април - индексът, отчитащ размаха им при паричните единици от Г-7 (JPMorgan Volatility Index) - колабира през този месец до най-ниската си стойност от 2014-а. Пазарният дял на китайския юан остава стабилен на около четири процента. 

Новите търговци като компанията XTX Markets (основана през 2015-а и регистрирана в Лондон) също успешно си пробиват път сред най-едрите валутни дилъри, редом с банките. Тя е класирана на четвърто място по големина в годишния валутен обзор на Euromoney Institutional Investor. Класацията оглавява "Джей Пи Моргън Чейз" с 9.8% пазарен дял, следван от "Дойче банк" - с 8.4% и "Стигируп" - със 7.9 процента.

Въпреки че валутната spot търговия е нараснала с 20% - до 2 трлн. щ. долара на ден, участието й в глобалния валутен обмен се е понижило до 30% през април 2019-а срещу 33% през 2016-а и 38% през 2013-а, сочи още разработката на БМР. Използването на валутни суапови контракти, позволяващи на инвеститор да "взема назаем" определена валута от свой партньор и едновременно да "заеме" друга парична единица на трети участник, се е увеличило с повече от една трета - до 3.2 трлн. долара дневно. Скокът може да се дължи на нарасналата необходимост от хеджиране на сделките заради растящото търговско напрежение и политическите рискове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във