Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БМФ ДАДЕ РАМО НА КОМПЕНСАТОРКИТЕ

Седмицата беше сравнително спокойна за притежателите на реституционни книжа. Компенсаторните инструменти успяха да задържат постигнатите нива от около 65-66 ст. за лев номинал и се разменяха в сравнително тесни граници и във високи обеми. Едно рамо на биковете удари новината, че 30% от акциите на Български морски флот (БМФ) може да бъдат продадени на фондовата борса срещу компенсаторки, а останалите 70% да се предложат на стратегически инвеститор. Това стана ясно от работен вариант на стратегията за раздържавяването на дружеството, който е внесен за обсъждане в транспортното министерство и се очаква да бъде приет до края на юли. Макар последната информация да не е сензация, тя дава някакви надежди за по-скоростно развитие на проточилата се предостатъчно дълго сага БМФ на БФБ.
Компенсационните бонове, както обикновено, се търгуваха малко по-ниско от записите на нивата около 65.50 ст. за лев. Ликвидността не беше особено висока и това се дължеше предимно на слабото предлагане. През изминалата седмица компенсаторните записи определено бяха по-търгуваният инструмент. Във вторник оборотът по тази позиция беше на косъм от 1 млн. лв. номинал, а в сряда от 2 млн. лева. Освен по-ликвидни записите бяха и доста по-подвижни. В началото на седмицата този вид книжа удари нивото от 68.98 ст. за лев, което, както се вижда, е доста над средните нива за периода. Жилищно-компенсаторните записи бяха традиционно неликвидни и се разменяха в границите между 65 и 66.50 ст. за лев номинал.
Само за седмица активните и неизползвани компенсаторни инструменти нарастват с респектиращите 7 469 757 лв. - до 624.89 млн. лв. номинал. Новорегистрираните поименни компенсационни бонове са 5.21 млн. лв., достигайки 366.71 млн. лв., а компенсаторните записи - 1.66 млн. лв., нараствайки до ниво 160.919 млн. лв. номинал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във