Банкеръ Daily

Пари и пазари

Блумбърг: САЩ може да включат Русия в списъка на страните, манипулиращи своите валути

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се готви да разшири списъка на страните, които Вашингтон подозира в манипулиране на националните си валути. Това съобщи в четвъртък Bloomberg, цитирайки свои неназовани източници. Министерството на финансите на САЩ публикува този доклад два пъти годишно, който включва и държавите, заподозрени в манипулиране на националните валути. Според събеседниците на агенцията, в най-близкия доклад, който ще бъде публикуван този месец, броят на тези държави ще бъде около 20.

В последния доклад те бяха почти два пъти по-малко - едва 12. Разширяването на списъка се дължи на факта, че Министерството на финансите на САЩ е променило един от критериите, които засягат включването на една или друга страна в този списък. В момента САЩ наблюдават операциите с националните валути на страните - най-големите търговски партньори на САЩ, както и на Швейцария.

Bloomberg отбелязва, че Виетнам, Индонезия, Ирландия, Малайзия, Русия и Тайланд, които имат голям търговски излишък в търговията със САЩ, могат да бъдат включени в разширения списък. Очаква се Индия и Южна Корея пък да бъдат изключени от него.

Преди това Тръмп обвини ЕС, Китай и Русия в манипулиране на валутния курс на техните валути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във