Банкеръ Daily

Пари и пазари

Близо 78 млрд. долара са загубили 20-те най-богати хора само за ден

Джеф Безос

Близо 78 милиарда долара за ден загубиха 20-те най-богати хора в света заради най-големия срив на основни индекси на фондовата борса в Ню Йорк от октомври 1987 г. насам.

Джеф Безос, изпълнителният директор на "Амазон" и най-богат човек в света, е претърпял най-големи загуби. Цената на акциите на компанията му спадна с 8%, а той отчете загуби за почти 8 млрд. долара. След него, в списъка на Forbes, се нарежда генералният директор на френската група LVMH Бернар Арно, чийто състояние е намаляло със 7,7 милиарда долара за един ден, след като акциите на луксозната компания отчетоха понижение от близо 9 на сто. Търговията на дребно беше засегната от ефекта на коронавируса върху търсенето на луксозни стоки в Китай и Европа.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг загуби 5,7 милиарда долара - 9% от нетната си стойност, а акциите на Facebook паднаха с повече от 9%. Почти същата сума - 5,6 милиарда долара изгуби и основателят на Oracle Лари Елисън, след като акциите на компанията се понижиха с 11%.

Загубите идват на фона на срива на водещите индекси на "Уолстрийт", които потънаха с над 9 на сто в края на търговията на фона на опасенията от разпространението на новия коронавирус и ограничителната мярка на президента на САЩ Доналд Тръмп, който наложи забрана за влизане в страната от Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във