Банкеръ Daily

Пари и пазари

Близо 13 000 фирми в еврозоната са застрашени от фалит заради пандемията

Глобалната пандемия от коронавируса COVID-19 може да доведе до фалит над 13 000 фирми от еврозоната, показва анализ на международната компания за застраховане на търговски кредити Euler Hermеs.

Проучването установява, че в опасност са малките и средните предприятия, както и средноголемите компании, които още преди избухването на пандемията са били оценени като рискови, и вероятно няма да могат да издържат на новите икономически предизвикателства.

Актуализираната прогноза на Euler Hermes за Западна Европа е за увеличаване на несъстоятелностите с 16% за тази година спрямо 2019-а, въпреки усилията, които полагат правителствата за ограничаване на кризата.

Най-тежко се очаква да бъдат засегнати бизнесите в Нидерландия, Италия и Испания - с увеличение на фалитите съответно от 21% до 27% (песимистично), от 18% до 21% (песимистично) и от 17% до 20% (песимистично). След тях са Франция, Обединеното Кралство и Белгия с ръст от 8% до 11% (песимистично) и Германия - с от 7% до 9%. 

Експертите посочват, че най-застрашените сектори в еврозоната са строителството, селското стопанство и услугите, но подчертават, че проблеми се набюдават и в търговията на дребно, производството на машини, автомобилния сектор, както и в транспорта.

Очаква се оборотите на компаниите в еврозоната да се свият с между 15 и 25 на сто в пика на кризата в зависимост от това дали тя продължи един или два месеца. Прогнозата за цялата 2020 година е за намаление на оборотите между 12 и 18 процента. "Като се вземат предвид шокът върху вътрешното търсене и свиването на международните търговски потоци, причинени от разпространението на коронавируса, очакваме БВП на еврозоната да се свие с 1,8% при карантина от един месец и с 4,4% при по-строги ограничителни мерки за два месеца", почват още от Euler Hermеs.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във