Банкеръ Daily

Пари и пазари

Близкият изток създава нов петролен бенчмарк, конкуриращ WTI и Brent

Държавният министър на ОАЕ и изпълнителен директор на групата ADNOC, Султан Ахмед ал Джабер, говори по време на Международната конференция за нефтени изложения в Абу Даби на 13 ноември 2017 г.

Националната петролна компания в Абу Даби - Adnoc и девет от най-големите търговци на енергия в света си партнират с Междуконтиненталната борса за създаване на първите фючърсни договори за суров нефт сорт Мурбан.

Фючърсите ICE Future Abu Dhabi (IFAD) и ICE Murban са предвидени за пускане в началото на 2020 г. Те подлежат на одобрение от регулаторите, а идеята им е да конкурират добре утвърдените сортове Брент и WTI.

Сред компаниите, които се присъединяват към държавната Adnoc, която произвежда около 1,7 милиона барела суров нефт дневно от Мурбан, са енергийните гиганати BP, Shell, Total, PetroChina и Vitol. Всички те ще получат дял в новата петролна борса.

Мурбан е лек суров сорт, чиято значителна част се изнася от емирство Фуджейра през Оманския залив. Общото производство на Абу Даби в момента възлиза на около 3 милиона барела на ден.

Изпълнителният директор на Adnoc и държавен министър на ОАЕ Султан Ахмед ал Джабер каза в изявление, че „провеждането на нов независим обмен в Абу Даби няма да донесе полза само на ОАЕ, но и на физическите и финансовите търговци на петрол по целия свят“.

IFAD също ще се конкурира с бенчмарка Дубай/Оман, управляван от Дубайската търговска борса (DME).

Експерти предупреждават, че новият бенчмарк може да разклати цените на петрола в региона. Докато повечето производители на петрол от Близкия Изток използват движенията на фючърсния пазар като основа за ценообразуването на петрола си, Adnoc исторически е определял цената на база исторически данни.

„Фючърси на сорта Мурбан са благодат за купувачите, защото това ще им позволи да знаят за какво плащат предварително“, заяви Стивън Бренок, петролен анализатор от PVM Oil Associates. „Това е в контраст с действащия механизъм за ценообразуване със задна дата. Нещо повече, сега купувачите могат да се възползват от повече възможности за хеджиране на фючърсните пазари“, добавя той.

Трудна борба

Изпълнителният директор на Vitol Ръсел Харди, използва подобен тон на Международното изложение и конференция в Абу Даби вчера, казвайки: „Мурбан вече служи като ориентир за много азиатски рафинерии и пускането на този нов бенчмарк ще улесни хеджирането и ще даде възможност за развитие на силен финансов пазар, който ще е от полза за производители, потребители и търговци. "

Въпреки това, Бренок казва пред CNBC, че по отношение на глобалния бенчмарк, Мурбан е изправена пред „борба“. „Предишните опити за създаването на петролен бенчмарк в региона се провалиха, най-вече фючърсите на DME Oman“, подчерта той.

Фючърсният договор за DME Oman Crude Oil не успя да демонстрира на инвеститорите необходимата ликвидност, за съперничеството с Brent и WTI, като постигна значително по-малък обем на търгуваните договори от създаването си. „Просто не мисля, че има апетит за друг глобален бенчмарк на суровия петрол. Съответно Brent-WTI ще продължи да доминира на фючърсна арена“, добави Бренок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във