Банкеръ Daily

Пари и пазари

"БлекРок": Златото се проваля като средство за хеджиране на акциите

Една от най-големите мултинационални компании за управление на активи "БлекРок" отправи предупреждение към феновете на златото, които точно сега го ползват като традиционно убежище срещу кризи от всякакъв характер. Според протфейлния мениджър Ръс Кьостерих скъпоценната суровина е значително по-слабо ефикасна застраховка на посоката на движение на други активи, като например акциите, както и на инфлацията. Нещо повече, жълтият метал е застрашен от сериозни насрещни ветрове, ако възстановяването набере скорост.

Кьостерих мотивира мнението си с наблюдаваната по-силна положителна корелация на златото с рисковите активи в сравнение с фирмените книжа на технологичните компании. Според него способността на метала да служи като инфлационна защита е до известна степен преувеличена. "Златото действително е разумно хранилище на стойността за много дълъг период от време - за столетия - и е по-ненадеждно за повечето инвестиционни хоризонти", добавя Кьостерих.

Скъпоценните кюлчета загубиха почва през 2021-а след като възстановяването от пандемията стана по-видимо и доходността на американските държавни облигации тръгна ударно нагоре. Златото за незабавна доставка приключи седмичната си търговия с котировка 1727.11 щ. долара за тройунция след като ден по-рано пропадна дори под 1700 долара за тройунция. Това е спад с повече от 8% от началото на годината при около 2% ръст на щатската валута за същия период и 4% поскъпване на борсовият индекс S&P 500. 

По правило логиката за присъствието на жълтия метал в инвестиционните портфейли, съставени от различни активи, е да помогне за балансиране на пренасочването към други вложения, по-специално към акции, обяснява Кьостерих. И обръща внимание, че горните стойности показват, че в момента затото не работи добре като застраховка нито срещу движенията на борсовите индекси, нито срещу инфлационните рискове. Но пък все още демонстрира силна обратна зависимост с щатската валута, което означава, че може да се използва за хеджиране на зелените пари, с други думи - на кеша. Особено след като никой не може да предвиди в каква посока ще тръгне американския долар.

Водещите икономики продължават да се борят за засилване на възстановяването от пандемията. Новият пакет от фискални стимули на щатския президент Джо Байдън в размер на 1.9 трлн. долара вече получи зелена светлина, макар и само от демократите. Което, успоредно с по-интензивното приложение на ваксините, увеличава вероятността за по-бърз икономически подем. Ако той се случи на практика, реалните лихвени проценти ще продължат да се повишават над все още силно депресираните си равнища. Точно такива бяха настроенията и тенденциите през миналия месец. И ако те се запазят, то златото със сигурност ще има проблеми, заключава Кьостерих.

Facebook logo
Бъдете с нас и във