Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Блек Рок" продава долари в очакване на изборите в САЩ

Най-големият паричен мениджър в света - "Блек Рок" - "скъсява" доларовите си позиции в очакване, че безпрецедентните фискални и парични стимули ще задълбочат загубите на зелените пари, независимо от изхода на вота за стопанин на Белия дом на 3 ноември. В замяна на американската валута инвестиционният гигант купува китайски юани, индийски и индонезийски рупии. Трите азиатски парични единици са с най-висок шанс да спечелят от отслабващ долар, защото инвеститорите търсят активи с по-висока доходност и стопански растеж.  

Базовият сценарий на "Блек Рок" е за поне една до три години на умерена доларова слабост, която няма да се промени, независимо от изборните резултати, коментират анализатори на компанията. Инвестиционният гигант, който управлява активи за 7.3 трлн. щ. долара, се присъедини към глобалните си конкуренти от ранга на "Голдмън Сакс груп" и на "Ю Би Ес асет мениджмънт", които предпочитат да продават долари седмица преди вота в САЩ. На 26 октомври стратезите на "Блек Рок" понижиха оценките си за щатските ДЦК заради растящата вероятност за значимо фискално разточителство при правителство на демократите.   

Доларовият индекс на агенция "Блумбърг" е олекнал с 1% от началото на октомври след като Джо Байдън увеличи преднината си пред президента Доналд Тръмп. Междувременно, китайският юан се е повишил с 1.4% спрямо щатската валута, индонезийската рупия е поскъпнала с 1.5%, а индийските пари са се променили съвсем слабо. 

Низходящата посока на движение на американския долар може да направи кратка пауза в зависимост от изхода от президентската надпревара отвъд Атлантика, но слабостта му вероятно ще се задържи в дългосрочен план, прогнозират експертите на "Блек Рок". Те смятат, че щатската валута е скъпа от фундаментална гледна точка и вотът няма да спре поевтиняването й. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във