Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бизнесът притеснен от подмяната на касови апарати

Пълната подмяна на касовите апарати заради пробив в софтуера на Национална агенция за приходите притесни представители на бизнеса. Както стана ясно, между 30 и 70 процента от оборотите изобщо не се отчитат от онлайн системата на приходната агенция.
 
„Тази наложителна промяна ще доведе до допълнително натоварване на легалния бял бизнес. Който ползва касовите апарати действително с фискална връзка, не укрива данъци – обратното е, плаща си всички задължения. И в момента търговски обекти, работещи, оборотни, отчитат нулеви дневни отчети, независимо че би трябвало да имат фискална връзка с НАП. Това е несъвършенство на софтуера”, заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, пред "Дарик".

Тя допълни, че в момента законодателството предвижда смешно ниски глоби за нарушителите, които нямат дисциплиниращ характер. "Една глоба от 200 лева просто е нищо при укриване на обороти от десетки хиляди лева. Това е максималната глоба, която понякога се прилага”, допълни Кукушева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във