Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бизнесът иска падане на тавана на компенсациите за тока

"Настояваме таванът на компенсациите за тока от 250 лева или да падне, или да бъде увеличена стойността му. Основателно сме притеснени от високите цени на пазара, но има и нотка на оптимизъм, защото доставките на газ не са спрени. Бизнесът е готов да поеме част от тежестта на кризата и да преглътне някои неща. Всички се намираме в една лодка и трябва да гребем в една посока". Това заяви пред Нова тв Добри Митрев от БСК.

Според него в кризисната ситуация най-важното е да се успокоят хората, че правителството ще продължи компенсациите за високите цени на тока и за април. "Още от утре да седнем с МЕ и КЕВР да търсим устойчив механизъм за търговски договори. Платформата "ден напред" е спекулативен пазар, на нас да знаем какви ще са цените на тока за дълъг период", посочи той. И допълни, че войната в Украйна носи несигурност. 

"Трябва да се научим да предвиждаме и да управляваме кризите, а паниката да премине в трезва оценка на ситуацията", призова Митрев. И уточни, че където няма ресурс за производство на суровини, е нормално да спре работата.

По думите му е имало немислими и шокиращи цени на електроенергията. "Стагфлация означава галопиращи цени на всичко и силно буксуваща икономика. Това е най-неприятният сценарий, който включва фалити и масово обедняване на нацията, несигурност и социално напрежение", обясни експертът.

Причината да поискаме среща с премиера е, че вместо цените на тока за бизнеса да се намалят наполовина с началото на пролетта, поради конфликта в Украйна се увеличиха близо два пъти. Това обясни председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на БНТ.

"Тримесечните договори за април, май и юни се сключват на борсата на нива от 642 до 680 лв. Тоест, ние очакваме в следващите месеци програмата за компенсиране на потребителите да продължи. Европейската комисия казва дотогава, докогато е необходимо", коментира Велев.

Трайното решение е свързано с дългосрочни договори, но ако е на ниво 200, а не 600 лв., категоричен е Васил Велев.

"Искаме днес, утре, до две седмици да бъдем убедени, че един такъв механизъм може да работи, защото той очевидно не може да работи. Искаме да отпадне таванът на компенсациите така, както няма таван на цените и на свръхпечалбите в енергетиката", допълни той.

Само печалбите от АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият всички надвзети пари и да ги върнат на хората. Това са пари на работещите хора в предприятията и са им отнети със сметките за ток, смята той. "За април имаме решение, за март още нямаме решение да се махне таванът, но ние нямаме трайно решение за месеците май и нататък. А цената няма да се върне на 200 лв., каквито бяха очакванията", подчерта Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във