Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Бизнесмагия в нежни ръце

Всеки празник заслужава цвете, а когато е 8 март, още повече. Клишето е определило, че обикновено на този специален ден се почита жената - майка и любима. Но не бива да пропускаме и тези дами, които управляват фирми и бизнеси. Техният брой все още не е толкова голям, но вече около една четвърт от мениджърските екипи на тези публични дружества са от дами, показа проучване на в. "БАНКЕРЪ". Те заемат най-високи позиции и управляват едни от най-големите публични компании у нас. За тях успехите са резултат от опита им и са оценка на таланта им да създават и мотивират екипите си.

Иванка Данчева е в управлението на "Албена инвест холдинг" АД - к.к. Албена, почти от създаването му. През последните пет години тя е била прокурист на "България-29" АД и "Фохар" АД. Дамата сега е изпълнителен директор на бившия приватизационен фонд, който е учреден през 1996 г. за участие в търговете от масовата приватизация. В резултат на това тя "властва" над 12 фирми, в които холдингът има акционерен дял. Те работят в сферата на недвижимите имоти, в сектора на туризма, в транспорта и машиностроенето. Холдингът използва консервативен подход за управление на дъщерните си дружества. През всяка една година от основаването си до днес "Албена инвест холдинг" е раздавал дивиденти на своите акционери, с изключение на 2000 година.

Още три дами й правят компания в управлението на бившия приватизационен фонд. Ивелина Грозева (на 59 г.) е председател на управителния съвет, като заедно с това е и финансов директор на "Албена" АД, с което са в една икономическа група. В дейността й я е подпомага Светлана Димова, която е член на управителния съвет и е председател на Одитният комитет на холдинга, а Маргита Тодорова пък е в надзорния съвет на компанията.

Между впрочем тя е и в управлението на друга една фирма от туристическия бранш - "Албена" АД, най-голямата хотелиерска компания в България. Маргита Тодорова от години е стълб в мениджмънта й като член на съвета на директорите и директор "Маркетинг и продажби".

Заедно с нея за успеха на курортния комплекс се грижи и Ивелина Грозева - председател на борда на директорите и директор "Финанси и развитие". Освен в тези компании тя е в управителния орган на още четири фирми. Иванка Данчева е член на съвета, но е част от мениджмънта на дъщерните "Алфа Консулт 200" ЕООД, "Бета Консулт 2000" ЕООД и "Прима финанс" ЕАД.

"Албена" АД притежава два курорта по българското Черноморие - к.к. "Албена" и ваканционно селище "Приморско", управлява множество други компании в индустрии, подкрепящи основния бизнес - транспорт, медицина и балнеология, туроператорска дейност, селско стопанство, строителство. Печелившата дейност на "Албена" носи на акционерите дивиденти от 1997 г. насам, като е пропусната само 1999-а.

Настъпателната политика е в основата на успехите на "Медика" АД от гр. Сандански, която вече над 40 години трупа традиции в производството на медицински изделия и лекарства. А с най-голям принос за това в момента е 54-годишната Пенка Тишкова. От 2004-а тя е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на предприятието, а старанието й е подплатено с притежаваните 0.036% от капитала на фирмата. Във вземането на решения я подпомагат още две дами - Снежана Дакова и Любина Величкова, които са част от оперативното управление.

Съвместните им усилия донесоха на "Медика" АД печалба и за четвъртото тримесечие на миналата година, въпреки че нетните приходи от продажби, които осигуряват 97.37% от общите приходи, намаляват. Плановете за икономии дават вече резултат и разходите по дейността също отчитат спад.

 

Надзорният съвет на "Никром тръбна мебел" е в ръцете на три дами, които определят политиката на акционерното дружество. На 51 г. Юлия Петрова съвместява позициите на председател на съвета и прокурист на фирмата. В разработването на стратегическите планове тя е подпомагана от Нелида Перянова (на 65 г.) и Мина Перянова, която е само на 29 години.

 

Основната база на най-големия производител в България на тръбни изделия за бита, дома, училищно и офис обзавеждане е в Ловеч. Компанията произвежда широка гама изделия: столове, маси, бюра, шкафове, библиотеки, дивани, фотьойли, мека мебел с механизми и други. В компанията работят над 550 души. Над 80% от продукцията на предприятието се изнася в чужбина. Останалата част е за вътрешния пазар.

 

Изпълняват се поръчки и за нестадартни мебели и обзавеждане на обществени зали и сгради. Основни външни клиенти на дружеството са фирми като ИКЕА - Швеция , "Калигарис" - Италия, "Оливо Годеаси" - Италия, които имат развити търговски мрежи в цял свят. Освен тях "Никром - Тръбна мебел" си партнира и с компании от Австрия, Германия, Испания, Гърция, Франция и др. страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във