Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бизнес пътуване под условие

Най-приятното пътуване е командировката. Известна максима, но останала в миналото. Е, не и за някои държавни служители все още.

Днес бизнес пътуването е обвързано с конкретни цели и резултати от него, а и подготовката му отнема не малко време и грижи. Къде да е хотела „в града или около него“, придвижването от и до летището, как да се отиде до мястото на срещата, храненето и какво ли не още...

Но, за всеки е ясно, че както и да се пресмята, просто има градове, които са си скъпи. От консултантската компания ECA International правят пореден опит в традиционната си класация (за 2019 г.) да ни подскажат кои са най-скъпите градове за бизнес пътувания. Те правят това, като анализират средните цени за хотел с четири звезди, както и фактори, като транспорт, таксита и храна.

Списъкът всъщност не изненадва никого. Шест са градовете от Европа. Четири са американските градове в подреждането тази година, като Ню Йорк е "най-негостоприемен", което от ЕСА обясняват със скъпите хотели в града. През миналата година в списъкът имаше само два американски града - Ню Йорк, отново на първо място и  Вашингтон - на осмо.

През тази година столицата Вашингтон се изкачва нагоре - до четвъртото място, а класацията е допълнена от още два града от Западното крайбрежие - Лос Анджелис и Сан Франциско, които заемат съответно девето и седмо място. Доларът поскъпна и заедно с това и американските градове се издигат в класацията, отбелязват анализаторите на консултанската компания.

Рейкявик, столицата на Исландия, също добави името си в подреждането. Високите хотелски цени са причината за това. От Топ 10 (2018-а) отпадат Луанда, столицата на Ангола, и Лондон.

 

Топ 10 за 2019 г. и прогнозните разходи за ден престой:

1. Ню Йорк, САЩ - 799 долара,

2. Женева, Швейцария - 716 долара,

3. Цюрих, Швейцария - 661 долара,

4. Вашингтон, САЩ - 621 долара,

5. Париж, Франция - 617 долара,

6. Рейкявик, Исландия - 615 долара,

7. Сан Франциско, САЩ - 581 долара,

8. Базел, Швейцария - 579 долара,

9. Лос Анджелис, САЩ - 578 долара,

10. Берн, Швейцария - 576 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във